7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

6
Добави коментар
veleva
veleva

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене Tweet

Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Данни сочат, че 65% от световното население живее в страни, в които умират повече хора с наднормено тегло, отколкото с тегло по-малко от недостатъчното.

В България нарастващата тенденция към развиване на свръхтегло и затлъстяване сред хора от различни възрастови групи, и особено сред децата, е особено тревожна. Данни от проведено национално представително проучване при ученици на възраст 6-19 год. през 2010-2011 год. паказват, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици (с 10,2% повече от 2004 г.), от които със затлъстяване – 12,7% (с 7,7% повече от 2004 г.).

Една от основните причини за затлъстяването е консумирането на рафинирани храни, приготвени с мазнини: сладки храни, тестени изделия, чипсове и други, както и храни богати на мазнини: месо, млечни продукти, олиа, масла, големи количества семена и ядки. След като тези храни се разградят в организма, те се трупат като мастни депа/запаси в него. Това са излишните килограми, които са най-видими около ханша и бутовете.

Прочетете още: Често допускани грешки при отслабване

Ако консумирате повече плодове, зеленчуци и зърнени храни, ще регулирате много лесно теглото си. Правилното приемане на въглехидратни храни, без мазнини, е най-естествената храна за човешкия организъм, която ще осигури нужното гориво (глюкоза) за клетките ви. В резултат на това:

ще се чувствате жизнени и изпълнени с енергия; ще понижите по плавен и нестресиращ начин излишните килограми; няма да се притеснявате да броите калориите в храните; ще придобиете здравето, за което мечтаете.

Прочетете още: Храни, които въздействат благоприятно за отслабване Здравословно Отслабване

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене от Лечебен център Vita Rama:

Изключете напълно всички животински продукти като: месо, млечни продукти (сирене, кашкавал, мляко, масло, извара и др.), риба, яйца, морски дарове и други. Изключете всички мазнини като: олиа (рафинирани и студено пресовани), масла, маргарини, маслини, семена, ядки, авокадо и други. Спрете консумацията на всякакви интоксиканти като: кафе,черен чай, алкохол и други. Консумирайте повече плодове, според сезона, като: добре узрели банани, портокали, ягоди, череши, каисии, праскови и други. Плодовете се усвояват най-добре на гладно до обяд, или докато не се приеме по-твърда храна. Започвайте всяко основно хранене със салата. Най подходящи са салатите със зеленолистни зеленчуци като: маруля, спанак, тученица, рукула, копър, магданоз, зеле, както и други зеленчуци по избор. Нека основното ви хранене бъде съставено от: – задушени зеленчуци; – зърнени безглутенови цели храни: ориз (кафяв), просо, елда, киноа, царевица, царевичен    грис/качамак/полента; – бобови храни: боб, леща, нахут, грах, дал.Препоръчително е, всички храни да са приготвени без никакви мазнини, а зърнените и бобовите храни да са добре сварени.Картофите са много подходяща храна, но те се храносмилат добре само със зеленчуци, а не в комбинация със зърнени и бобови храни.Ако нямате храносмилателни проблеми, можете да добавите в хранителното си меню и други зърнени храни като: овес, ечемик, ръж и пшеница.   Пийте повече вода. Сутрин започнете деня с минимум 500 мл. вода. Опитвайте се да пиете поне по 1 чаша вода 10-15 минути преди всяко хранене.

Свързани публикации

Преди да започнете консумирането на храни, които въздействат благоприятно за отслабване, добре е да установите причините за натрупването на излишни килограми и затлъстяване. Повечето…

&nbsp повече »  

Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света. Основни причини за затлъстяването са: •    консумирането на…

&nbsp повече »  

Наднорменото тегло е основен проблем в съвременния свят. Според Световната здравна организация, наднорменото тегло на хората по света се е удвоило от 1980 г. България е на второ…

&nbsp повече »   Tweet