Apple iPhone SE 16GB Space Grey

1
Добави коментар
gsmelite
gsmelite

iPhone SE онаследява дизайна от iPhone 5s, но се възползва от двойно по-мощния хардуер на iPhone 6s. Той се нарежда сред най-мощните, компактни смартфони към момента.
Дисплей-4.0 инча, LED-backlit IPS LCD, 640 x 1136 пиксела
Камера-12MP, dual LED, HD video
Процесор-Dual-core 1.84 GHz Twister
Чипсет-Apple A9
OS-iOS 9.3
Цветове-Space Gray, Silver, Gold, Rose Gold

Apple се погрижиха за феновете на компактните смартфони и iPhone SE е живото доказателство за това. Компанията спря продажбата на iPhone 5s и на негово място пусна iPhone SE – с идентичен дизайн, но двойно по-мощен. Под „идентичен дизайн“, разбирайте същата форма като на iPhone 5s, същите кръгли бутони, същото местоположение на Power бутона и дори същите, скосени и по-остри ръбове отстрани на дисплея.

Външен вид:

iPhone SE е с размери от 123.8 х 58.6 х 7.6 мм и тежи едва 113 грама. Той има 4 инчов LCD дисплей с резолюция от 1136 х 640 пиксела и 326ppi (гъстота на пикселите) или както Apple го наричат – Retina дисплей. Имайте предвид, че въпреки че на тема хардуер iPhone SE до доближава до iPhone 6s, той няма 3D Touch функционалност на дисплея.

Новото на тема външен вид са цветовете. iPhone SE се предлага в четири различни цвята – сив, сребрист, златен и розово злато.

Под дисплея се намира емблематичния за Apple – Home бутон. Той отново е с вграден сензор за пръстови отпечатъци, като това което трябва да знаете е, че той е от първото поколение Touch ID сензори – като в iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Първото поколение Touch ID е по-бавно от второто поколение Touch ID в iPhone 6s и iPhone 6s Plus.

iPhone SE работи с nano SIM карта и поддържа 2G/3G/4G (LTE) мрежи.

Любопитен факт.

iPhone SE вероятно е последният модел на ябълковата компания, който има 3.5 мм вход за слушалките. Според слуховете до момента, iPhone 7 / iPhone 7 Plus няма да имат 3.5мм вход за слушалки.

Хардуер:

Що се отнася обаче до вътрешните компоненти, iPhone SE прилича почти изцяло на iPhone 6s.

iPhone SE използва последното за момента поколение A9 чипсети на Apple, същите като тези в iPhone 6s и iPhone 6s Plus. Присъства и M9 motion ко-процесорът, но без частта с барометъра. Според Apple, новият A9 чипсет и съответно iPhone SE е двойно по-мощен на тема процесорни ядра и тройно по-мощен графичен ускорител от предшественика си iPhone 5s.

Що се отнася до RAM паметта, iPhone SE (също както и iPhone 6s) има 2GB RAM което осигурява плавната навигация из интерфейса.

iPhone SE се предлага в две версии, спрямо размера на вградената памет – iPhone SE 16GB и iPhone SE 64GB. В случай, че се спрете на 16GB-овата версия, вероятно ще трябва да разчитате на облачни услуги за мултимедийните си файлове, като по този начин подсигурите достатъчно място за приложенията.

Камери:

iPhone SE има същата 12.1MPx камера, като тази в iPhone 6s. Това е прекрасно, защото камерата в iPhone 6s се нарежда сред най-добрите на пазара. За още по-добри резултати се грижи и True-tone светкавицата на гърба. Поддържат се и така наречените от Apple – Live Photos, които записват 3 секунди преди и след натискането на спусъка на камерата и буквално снимките Ви „оживяват“ с движение и аудио.

Основната камера на iPhone SE може да снима 4K видеа (30fps), Full HD видеа (60fps, 30fps), Slow motion видеа (1080p @120fps, 720p @240fps) и Time-lapse видеа.

Предната камера на iPhone SE е доста различна от тази на iPhone 6s. iPhone SE има 1.2MPx селфи камера с F/2.4 бленда, докато в iPhone 6s е 5MPx с F/2.2 бленда. За потребителя, това означава, че селфитата снимани с iPhone SE може да бъдат малко по-тъмни и зърнисти, отколкото тези с iPhone 6s. Добрата новина е, че също както при iPhone 6s, iPhone SE може да използва Retina дисплея като светкавица, за селфита при абсолютна тъмнина например.

Софтуер:

iPhone SE идва с iOS 9.3 версия на операционната система, която носи някои значими новости за Apple потребителите. На първо място, това е Night Shift режима на работа, при който смартофонът автоматично реглира яркостта и цветната гама на дисплея, за да подсигури оптимални цветове, според часа от денонощието.

Новост е и опцията да заключите Notes приложението с Touch ID и само Вие, да можете да преглеждате личните си записки.

Батерия:

Според Apple, батерията на iPhone SE ще издържи:

– до 14 часа в режим на разговор в 3G мрежи

– до 12 часа сърфиране в мрежата през 3G мрежи

– до 13 часа сърфиране в мрежата през LTE

– до 13 часа сърфиране в мрежата през WiFi

– до 13 часа гледане на видео

– до 50 часа слушане на аудио

– до 10 дни в режим на изчакване

Характеристики
Процесорни ядра 2 ядра
Скорост на процесора 1.85 GHz
RAM 2 GB
Вътрешна памет 16 GB
Слот за карта Не

Софтуер
Операционна система iOS

Екран
Брой на екраните 1
Размер на екрана 4″
Разделителна способност на дисплея 1136 x 640
3D дисплей Не

Камера
Камера Да
3D камера Не
Предна камера Да
Резолюция на предната камера 1.2 MPx
Максимална резолюция на предната камера 1280 x 960 пиксела
Резолюция на задната камера 12 Мегапиксела
Максимална резолюция на задната камера 4608 x 2592 пиксела
Автофокус Да
Вградена светкавица Да
Видеозапис Да
Максимална резолюция на видео 3840 x 2160 @ 30 fps

Мултимедия
MP3 плеър Да
FM радио Не
Видео плеър Да
Интернет браузър Да
Игри Да

Свързваемост
Трансфер на данни
Wi-Fi
AirDrop
NFC съвместимост
Bluetooth
Изводи Lightning конектор
3,5 мм жак за слушалки

Мрежово свързване GSM
GPRS връзка
EDGE връзка
UMTS (3G)
WCDMA
HSDPA
HSUPA
LTE (4G)
GPS модул

Акумулатор
Време за готовност 240 ч
Време за разговор 840 мин.
Тип акумулатор Li-Ion
Капацитет на акумулатора 1624 mAh

Съобщения
MMS Да
E-mail Да

Размери
Височина 123.8 мм
Ширина 58.6 мм
Дебелина 7.6 мм
Тегло 113 г.

Функции
Две SIM карти Не
Три СИМ карти Не
Защитен от навлажняване Не
Водоустойчив Не
Прахоустойчив Не
Удароустойчив Не
MP3/WMA/AAC мелодии Да
Диктофон Да
Календар Да
Будилник Да
Калкулатор Да
Хендсфри Да
Хардуерен модем Да
Скенер за пръстов отпечатък Да