„Умните” технологии навлизат масово при LED осветлението

3
Добави коментар
weblip
weblip

„Умните” технологии навлизат масово при LED осветлението

„Умните” технологии навлизат масово при LED осветлението. Това показват наблюденията на българската марка за енергоспестяващи и LED лампи REALUX по време на участието й в един от най-големите панаири за светлина в света – Hong Kong International Lighting Fair. Събитието, което се проведе в Хонг Конг, събра близо 20 000 посетители от 108 държави.

Използването на „смарт” технологията при лампите започна преди няколко години, но едва сега се наблюдава масово навлизане на пазара и предлагане при всички видове източници на светлина – прожектори, панели, тръби, лунички. Това позволява цялостен отдалечен контрол над осветлението у дома.

„Смарт” LED лампите използват безжичен интернет и се управляват от смартфона или таблета чрез специално приложение. Функциите им са многобройни – могат да се контролират от всяка точка на Земята, където има интернет; да имитират човешко присъствие в дома, когато собствениците остъстват; да приглушават светлината при включване на телевизора; да сигнализират при звънене на входната врата и т.н.

„Очаквам новата мода на „умните” лампи да навлезе със закъснение в България, заради все още високите цени на този тип осветление”, коментира Радослав Пешев, търговски директор на REALUX. „LED лампите, които се управляват от смартфони и таблети, са с 20-30% по-скъпи от обикновените светодиоди. За един двустаен апартамент инвестицията в „смарт” осветление е около 400-500 лв., което не всеки може да си позволи”, допълни той.

Сред другите тенденции, които бяха очертани по време на изложението в Хонг Конг, е продължаващият спад на цените на LED продуктите и същевременно подобряване на качеството им. Изключение прави индустриалния сектор, където високомощните светодиоди поддържат висока цена и все още не могат да изместят обикновените енергоспестяващи лампи.

REALUX е българска марка за енергоспестяващо и LED осветление. На родния пазар е близо 15 години, от 7 години се предлага и на пазарите в Германия, Румъния, Украйна, Гърция, Македония, а отскоро марката стъпи и във Франция. REALUX са единствените, които тестват в България всеки един свой продукт без изключение. Марката притежава т.нар. RoHS сертификат (съгласно директива на ЕС).