Как да съчетаваш цветовете в гардероба си

16
Добави коментар
efrea
efrea

 

С наближаването на лятото започваме да обръщаме внимание на по-ярките цветове и на тяхната комбинация, но със сигурност си изпадала в момент на чудене от сорта на „синята ми блуза дали си подхожда с оранжевата ми пола?” – е, бъди спокойна този въпрос си го е задавал всеки, особено тези, които обичат да им е цветно. Разбира се има хора, които имат правилно вътрешно усещане за цветово комбиниране. Но ако в повечето случаи се затрудняваш със съчетанието на различните цветове, то тогава се довери на Ефреа. В следващите няколко реда ще ти разкрием основните правила на цветовото съчетание.

Първата и най-важна задача е да се запознаеш с графичното представяне на цветовете и с това как те са формирани. По този начин няма да ти бъде толкова трудно да комбинираш различните цветове. Може да не звучи съвсем лесно, но поне не е вече толкова загадъчно.

Колелото на цветовете е идеалният помощник, когато става въпрос за цветове и тяхното съчетание. – Основни цветове – червено, синьо и жълто   – Вторични цветове: Червено + Синьо = Лилаво   Синьо + Жълто = Зелено   Червено + Жълто = Оранжево  

– Третичните цветове са образувани от комбинацията на вторичен цвят с основен цвят, които са в най-голяма близост. Ето кои са третичните цветове

Жълто-оранжев   Червено-оранжев   Червено-лилав   Синьо-лилав   Синьо-зелен   Жълто-зелен  

 Правила

1. Вторичните и първични цветове, които се намират един до друг в цветното колело се считат за подобни един на друг. Например синьото е подобно на зеленото и лилавото, оранжевото е подобно на червеното и жълтото. Тези цветове могат да се комбинират един с друг.

 2. Първичните и вторични цветове, които са в противоположни страни от цветното колело се считат за допълващи се. Например: синьото допълва оранжевото, лилавото допълва  жълтото, а зеленото допълва червеното. Тези  цветове се наричат допълващи, защото изпъкват още повече, когато са в тези комбинации, а не поотделно.

 3. Ако имаш цветна дреха, с различни нюанси е по-добре комбинацията да бъде само с един цвят и то точно този, който преобладава.  Позволено е съчетанието до три цвята, като бялото и черното се считат за неутрални.

 4. Обръщай внимание и на принта, така например раирана цветна риза в никакъв случай не би се съчетала добре с пола на червени точки. Модните дизайнери са склонни да правят подобни комбинации, но това не означава, че те изглеждат добре.

 5. Цветовата комбинация на чантата с обувките вече не е толкова актуална, затова ти препоръчваме да съчетаваш цвета на обувките си с този на някоя дреха или аксесоар

Бяло и черно Това са единствените цветове, които могат да се комбинират с всеки друг цвят. Теоретично тези два „цвята” всъщност не са цветове. Бялото  е равномерното наличие на всички цветове до яркостно ниво. Черното пък е тъмното в контраст със светлината.   

Ето какво ти предлага Ефреа във вечната комбинация от бяло и черно. Съчетай черна рокля с бяло сако за една “шик” визия: 

  efrea.com – Бяло дамско сако Darts                                             efrea.com – Черна дантелена рокля Juline

А защо не черна блуза с бяла пола: 

  efrea.com – Блуза Body от черна дантела                                   efrea.com – Пола Еstella в бяло

Червено Може да се комбинира с бяло, черно, червено, лилаво, оранжево и зелено. Когато комбинираш червено с червено е препоръчително единият нюанс на червеното да е по-тъмен. Тъй като лилавото и оранжевото са подобни на червеното заедно те образуват перфектната цветова комбинация, но е важно да се отбележи, че съчетанието с по-тъмни или по-светли нюанси на тези два цвята не е препоръчителна. Когато съчетавате със зелено избирайте по-приглушени тонове. Избягвайте комбинирането на червено със синьо или жълто. Освен ако не става въпрос за нюанси близки до лилавото и оранжевото.   

Ефреа ти предлага няколко варианта за съчетание на червеното… Комбинирай смело червена блуза и пола с принт, чиито червени цветя перфектно се съчетават с блузата. 

  efrea.com -Блуза от пениран памук и тюл Chayma                      efrea.com – Пола Starla с флорален принт

Блуза в червено и оранжево в съчетание с оранжево-кафяв панталон.

    efrea.com – Блуза с щампа цветя и плодове Lorina                      efrea.com – Дамски панталон от памучен сатен Polis

 Класическа комбинация от червена риза и черна пола:

 

efrea.com – Червена риза с къси ръкави Scarlet

Синьо Може да се комбинира с бяло, черно, синьо, зелено, лилаво и оранжево. Също както и при червеното и тук е добре при комбинацията на синьо със синьо единият нюанс да бъде по-тъмен. Зеленото и лилавото се съчетават страхотно с по-тъмно синьо. Не комбинирай синьо с червено или жълто, освен ако не става въпрос за нюанси близки до лилавото и зеленото.  

 Туника Saritha ни представя едно страхотно съчетание на синьо, зелено и черно.

 

efrea.com – Дамска туника/рокля с флорален принт Saritha

Заложи на рокля в синьо и болеро в зелено. 

   efrea.com – Дамска рокля с втален силует Amore                      efrea.com – Дамско болеро от неопрен на цветя Phoem

Жълто Комбинирай с бяло, черно, жълто, зелено, оранжево, лилаво Жълтото е един от трудните за съчетание цветове, тъй като е прекалено ярък. Затова се препоръчват по-бледи или пастелни нюанси на жълтото. Подобни на жълтото цветове са зеленото и оранжевото. За по-добър ефект избирай по-светли тонове, тъй като с тъмни цветове жълтото ще изглежда още по-ярко и ще изпъква още повече. Допълващият цвят на жълтото е лилавото, но трябва да внимаваш – и двата цвята трябва да бъдат в еднаква степен ярки или бледи. Не  комбинирай жълто с червено и синьо, освен ако червеното не в нюанс близък до оранжевото, а синьото до зеленото. И един допълнителен съвет – ако искаш да постигнеш елегантна визия комбинирай стилните си черни обувки с жълта чанта.   

Жълтото придава свежест на всяка визия, а съчетан с правилните нюанси този цвят ще се превърне в любимия ти. Освен това не забравяй, че е и един от най-актуалните през този сезон цветове. 

      efrea.com -Дамско яке от деним Leon                                        efrea.com – Ленена дамска рокля в оранжево Beny

Зелено Комбинирай с бяло, черно, зелено, синьо, жълто, червено. Тайната при комбинациите със зелено е да откриеш точния оттенък. Ако избереш някои от природните нюанси на зеленото като каки, маслинено, изумрудено – можеш да комбинираш с почти всички цветове. Зеленото се комбинира чудесно със синьо-зелено и жълто, но внимавай да не са прекалено ярки нюанси. Допълващият цвят на зеленото е червено и тази комбинация е чудесна, освен ако не избереш ярки оттенъци. Не комбинирай зелено с оранжево и лилаво, освен ако лилавото не се доближава до синьо, а оранжевото до жълто.  

Искаш да изпъкваш, искаш да бъдеш в крак с модните тенденции, искаш да си стилна и искаш да съчетаеш правилно зелената си дрешка, ето как Ефреа ти предлага да я комбинираш. Избери жилетка в нежно жълто-зелено и рокля от лен в бежово:   

   efrea.com – Жилетка от тънко плетиво Toscana                               efrea.com – Ленена рокля в бежово Beny

Лилаво Може да се комбинира с бяло, черно, лилаво, синьо, червено, жълто При съчетанието на лилавото важат същите правила, както и при синьото. Комбинирането с по-тъмни разновидности на лилаво е по-лесно. Съчетанието на лилаво с червено и синьо е отлично, когато цветовете са еднакво ярки, особено, когато лилавото е в по-тъмен нюанс. Допълващият цвят на лилавото е жълто, но отново трябва да бъдеш внимателна – ако единият цвят е по-ярък няма да постигнеш добър ефект. Не комбинирай със зелено и оранжево, освен ако зеленото не е близък тон до синьото, а оранжевото до червеното.   

Рокля Barbona е чудесен пример как да съчетаем лилавото… 

 

efrea.com -Дълга дамска рокля в лилаво Barbona

Оранжево Може да комбинираш оранжевото с бяло, черно, оранжево, червено, жълто, синьо. Оранжевото е друг „опасен” цвят, тъй като той също може да бъде твърде ярък. И тук важи правилото при комбинация да избираш цветове с еднаква степен на яркост, особено, когато си се спряла на червено и жълто. Много лесно и сполучливо  е съчетанието на оранжево с кафяво. Допълващият цвят на оранжевото е синьото, но не комбинирай с прекалено ярки нюанси. Не съчетавай оранжево със зелено и лилаво, освен ако зеленото не е близко до жълтото, а лилавото до червеното. Ако искаш да постигнеш наистина огнена визия комбинирай оранжева чанта с червени обувки.   

Смел цвят, за който не всеки е подготвен, но със съветник като Ефреа със сигурност няма да имаш проблеми и ще съчетаеш оранжевата си дреха по най-правилният начин. 

   efrea.com – Вталено дамско сако-яке от деним Corny                  efrea.com – Дамска рокля от памучен сатен Gomez

Същите правила важат и за цветовете от едно и също цветно семейство, например розовото, което е от семейството на червеното също се комбинира страхотно с посочените цветове.

 Ако досега си стояла далеч от ярките цветове, защото ти е трудно да ги комбинираш, то с тези няколко препоръки Ефреа се опита да те въведе в безкрайният цветен свят , където комбинацията на различните цветове също има свои правила.

Истината е, че има цяла наука посветена на цветовете, но за теб е важно, когато отвориш  гардероба си да знаеш как да съчетаеш  цветово дрехите си.  Не забравяй, че цветовете имат различна наситеност и тонове и всеки един оттенък може да бъде топъл или студен. Винаги следвай една и съща степен на яркост, когато съчетаваш различните цветове.

Разчитай на тези няколко съвета и със сигурност няма да отделяш толкова много време в мислене дали зелената ти пола ще си подхожда с червената ти риза например.

Е, изглежда не е задължително да имаш вътрешен усет, за да комбинираш по правилен начин дрехите си, напълно ти е достатъчен съветник като Ефреа и ще имаш винаги безупречна визия.

 Не пропускай останалите полезни съвети на Ефреа в efrea.com.