СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК ПРЕДИЗВИКА ИНОВАТОРИ И ФИНАНСИСТИ ДА ПРЕКРОЯТ БАНКОВОТО ИЗЖИВЯВАНЕ

1
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

07 Юни 2016г.

Дизайнери, банкери, предприемачи, програмисти, IT специалисти и маркетинг експерти развихриха въображението и креативните си умения през изминалия уикенд по време на SGEB Open Innovation Challenge. Събитието е първата по рода си отворена платформа за иновации и съвместни колаборации с външни участници, организирана от финансова институция у нас.

Двудневеният форум, организиран от Сосиете Женерал Експресбанк, събра вдъхновени иноватори от разнообразни сфери на икономика и неправителствения сектор, заедно със служители на банката, и ги предизвика да търсят нестандартни решения за бъдещето на банките и подобряване на клиентското изживяване. В SGEB Open Innovation Challenge екипите бяха обучени да следват процес на дизайнерско мислене и създадоха прототип на идеите си. Участниците в предизвикателството – общо петнадесет работни групи от по петима участника, разполагаха с два дни, за да разработят идеите си свързани с бъдещето на финансовите услуги до ниво прототип под менторството на Винченцо ди Мария, опитен дизайнер и фасилитатор, известен с творческите и стратегически техники, които използва в работата си. Ко-фасилитатор на събитието беше студиото за иновации Creative shower.

„Това, което ме привлече в инициативата е предизвикателството – да отвориш съзнанието си по метода Design Thinking и да отприщиш идеите си свободно, за да се роди концепция, която да промени и подобри средата, в които българите управляват своите лични финанси. Приятно изненадана съм, че дори индустрия, смятана като консервативна, се отваря към колаборации и съвместни усилия по такъв свеж начин“, сподели Благовеста Пугьова, председател на сдружение „Подарете книга“. Именно екипът, в който е тя, спечели първото място в надпреварата с идеята си за платформата BankHub, която обединява всички сметки на потребителя от различни банкови институции, като същевремнно му дава достъп от всяко устройство и по всяко време. По проекта BankHub своя принос дадоха и трима служители на Сосиете Женерал Експресбанк. Петият член на отбора – победител е Надя Борисова, софтуререн инженер от компанията ScaleFocus и един от българските участници в тазгодишното състезание на НАСА за разработване на решения в полза на решаване на глобални проблеми, които засягат живота на Земята и Космоса.

Екипът, класирал се на второ място, спечели журито с идеята Swoosh – чат инструмент, който интегрира функциите на социална мрежа с тези на собствена услуга за мобилно банкиране на финансова институция, като по този начин пренесе банката навсякъде с потребителя. Чрез своето приложение, отборът апелира към младите хора и цели да ги ангажира към идеята за интелигентно, бързо и удобно управление на личните финанси. В екипа взеха участие служители от Sogelife, маркетинг отделите на банката в България и Сърбия, фрийлансър и дизайнер от стартъп общността у нас.

Високото качество на представените идеи затрудни избора на журито и то реши да отличи два отбора на третата позиция. Сосиете Женерал Експресбанк, от своя страна, направи жест, като връчи още една пълноправна парична награда и увеличи предварително обявения награден фонд от 7 500 на 10 000 лв. Първият проект цели комуникация към специфичен тип потребители – практикуващите на свободна практика професионалисти. Визията на отбора е да апелира към тази група посредством платформа, която събира предлагащите уменията си с хора, които имат нужда от такава услуга в момента и да превърне финансовата институция във медиатор на този процес. Решението на отбора носи името Red Lemon и дава гаранция на разплащанията между двете страни и сигурност при осъществяването на трансакциите. В отбора взеха участие служители на Сосиете Женерал Експресбанк от клонове в столицата, от централното управление, юрист на свободна практика и управляващ директор на сайт за ресторантски резервации с отстъпка. Екипът определи като най-голямо предизвикателство спечелването на доверието на фрийлансърите в България, но увери, че ще продължи работата си в тази посока, дори и извън инициативата SGEB Open Innovation Challenge.

Второто трето място е инструмент, наречен „Smart Face” за банкиране чрез разпознаване със селфи, вместо традиционния ПИН (персонален идентификационен номер). Новата система има амбицията да е алтернатива на сегашния начин на работа с пароли, кодове, дори и при операции лице в лице в банков клон. Целта на екипа е да създаде нов набор от услуги, предназначени за подобряване на проверката на самоличността при осъществяване на банкови трансакции.

В останалите предложения, впечатление на присъстващите на SGEB Open Innovation Challenge направиха нестандартни решения и креативни идеи за повишаване на финансовата грамотност, привличането на стартъп общността у нас, апели към новите поколения – миленниълс и поколението Z, подобряване на комуникацията и повишаване на доверието към финансовите институции, привличане на инвеститори, B2B решения и други.

Жури от видни предприемачи, инвеститори и мениджъри в Сосиете Женерал Експресбанк оцени и награди работата на екипите. Своите експертни мнения по идеите на участниците дадоха Даниел Томов, един от основателите на фонда за рискови инвестиции Eleven, Пиер-Никола Патуйар – директор иновации, Международно банкиране в Сосиете Женерал, Милен Иванов, директор на българския филиал на The Founder Institute, основателят на „Метрило“ Мъри Иванов, Тодор Брешков, управляващ съдружник на фонда за сийд инвестиции LAUNCHub и Славейко Славейков, главен финансов директор на Сосиете Женерал Експресбанк.

„Атмосферата, енергията и идеите, на които станах свидетел през изминалите два дни, ме карат да се гордея с екипа на банката и младите придприемачи, които привлякохме. Видях ангажирани, усмихнати хора, които работят в екип, сплотяват се, обменят добрите си идеи и завързват истински приятелства. За мен това е знак за успеха на SGEB Open Innovation Challenge и заявка за следващото издание”, споделя Радой Стоянов, ръководител отдел „Маркетинг и дигитално банкиране“ в Сосиете Женерал Експресбанк.

Разработените по време на предизвикателството идеи са от типа “open source” под лиценза Creative Commons Attribution 4.0 International и са свободни за разпространяване, развитие и комуникиране в бъдеще в полза на обществото и всички клиенти на финансови услуги, като се изисква подходящо упоменаване на авторите.