Как да изберем подходяща холна маса за нашия хол

1
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Всекидневна без холна маса е като супер модел без червило – незавършена. Точно както червилото е детайл, който завършва външния вид на модела, така и масата трябва да пасне на интериора, за да довърши визията на хола. Холните маси могат да бъдат използвани с няколко различни цели – съхранение на вещи, пиене на кафе, обяд или вечеря и т.н. Въпроса е какъв стил маса да изберете за вашата всекидневна. Дали да изберете дървена маса за хол с масивни крака или метална със стъклен плот; дали да бъде с кръгла, квадратна или триъгълна форма? Възможностите са безкрайни, което натежава в даден момент. Затова с тази статия ще се опитаме да ви улесним и насочим към правилния избор. В следващите редове ще ви представим няколко важни фактора, които да имате предвид при покупка.

БЮДЖЕТ

Разбира се, един от основните фактори е бюджета с който разполагате. Цените на масите за хол могат да варират от ултра скъпи до евтини, така че на първо четене определете сумата, която може да заделите за новата покупка. При обзавеждане на апартамент целия ви бюджет трябва да бъде разбит между разходи за осветление, аксесоари и обзавеждане. Мебелната линия включва дивани, трапезни маси, столове, холни маси, кресла.

ФОРМА

Когато планирате обзавеждането и интериора на вашия хол, задължително помислете каква форма на масата ще подхожда най-добре на пространството. Имате ли деца или домашни любимци? Огромно ли е пространството или е малко и тясно? Кръгла или овална холна маса е добър вариант, ако имате домашен любимец или деца. Извитите ръбове са опасни и може да причинят наранявания при сблъсък или падане. Използването на правоъгълна маса ще ви позволи да оставите около 76 см. между телевизора и холната маса, което е оптимален размер за всекидневни, позволявайки ви да се разхождате безпрепятствено.

РАЗМЕР

Както и с формата, тук ще трябва да определите с точност размера, който ви е необходим. Важно е плота на масата за хол да не е по-нисък от 3 – 6 см.  от мястото за седене на дивана. Стандартна височина на една холна маса е около 43 см. и пасва перфектно на повечето модели дивани. Съответно по-високите мебели за сядане изискват и по-високи маси, които от своя страна са по-удобни, ако често посрещате гости и използвате масата за поставяне на храна и напитки.

ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Друг важен фактор е да сте наясно с каква цел ще използвате масата. Дали ще бъде с декоративен характер или по-скоро за съхранение на вещи. Някои холни маси идват с рафтове и чекмеджета, които може да използвате като склад за детски играчки или скривалище за списания, които някой ден ще прочетете. Независимо дали имате нужда от възможността за съхранение на вещи, със сигурност ще използвате холната маса за поставяне на напитки – алкохолни и безалкохолни. Купете маса, чиито плот с лекота ще задържа чаши, бутилки или чинии, за да сте сигурни, че няма да залеете или разсипите върху складираните вещи. Ако декорацията ви е основната цел, изберете маса с линии и текстура, които ви допадат и пасват на интериора в хола ви.

МАТЕРИАЛ

Вариантите за материал, от който са изработени масите за всекидневна са не малко на брой. Материали като стъкло, комбинирано с месинг или стомана предлагат по-изтънчен външен вид. Дървесината от дъб придава по-небрежна визия на масата, докато ореха и черешата допринасят за по-изискана атмосфера.

СТИЛ

Официален, неформален, модерен, винтидж: това са стиловете, които трябва да имате предвид, когато купувате маса за вашия хол. Ако сте фен на съвременното, изберете лъскава метална маса със стъклен плот. Дървена кръгла маса може да закупите, ако предпочитате по-романтична атмосфера. Съществуват множество избори, сред които да избирате, затова следвайте интериора на хола като водещ фактор при покупката.

АЛТЕРНАТИВИ

Понякога, мислейки по-нестандартно може да откриете перфектната маса за вашия хол, която всъщност въобще не е маса. Старите куфари, кедровите сандъци, както и европалетите са прекрасна алтернатива на стандартните холни маси. Използвайте въображението си и превърнете всекидневната си в уютно и приятно за пребиваване и почивка място.

ПОКУПКАТА

След като вече имате бюджет и сте избрали размер, височина, материал и функционалност може спокойно да пристъпите към покупка на масата. В днешно време опциите за покупка са изключително много – луксозни магазини, големи мебелни вериги, малки квартални магазинчета или пък онлайн магазин за мебели. Само не забравяйте да носите със себе си измерванията на стаята и свободното място пред дивана, височината на дивана и снимки на останалите мебели в интериора на хола. Това ще ви помогне да закупите маса, която съвпада по стил и големина на вашата всекидневна.

Намирането на перфектна холна маса може да отнеме известно усилие и време, но е задача, която не бива да бъде отмината с лека ръка. Сега, въоръжени с тези съвети, търсенето на маса за вашия хол ще се превърне в забавно и инспириращо преживяване.