Черните дупки са път към друга Вселена | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

СТИВЪН ХОКИНГ
Черните дупки са път към друга Вселена
Стивън Хокинг обаче смята, че обект, попаднал в черна дупка, може да се появи на някое друго място, може би дори в алтернативна реалност

08 Юни 2016 07:25
0

принтирай

|

текст

Британският физик Стивън Хокинг смята, че черните дупки могат да водят към алтернативна вселена. Според новата теория на твърди, която той развива в статия за  Physical Review Letters, може би хората не трябва да се страхуват от черните дупки, защото не всичко, което попада в тях, се унищожава.

Ако теорията на Хокинг се окаже вярна, тя ще помогне за решаването на един от най-големите парадокси, свързани с черните дупки.

Разсъжденията на проф. Хокинг се отнасят до фундаменталното схващане за черните дупки – че те „нямат коса“  – тоест, че всяко нещо, което попадне в нея изчезва и цялата информация за подналото вътре тяло се губи безвъзвратно. Но това представляваше проблем, защото информацията за изчезналия предмет би трябвало по някакъв начин да се запазва, дори той да е погълнат напълно. Досега не ставаше ясно, как е възможно да се случват и двете неща едновременно. Вселенета пази „запис“ за онова, което съдържа – дори нещо да  е попаднало в черна дупка и да е разрушено. Досега учените смятаха, че информацията за изчезналия предмет изчезва заедно с него, погълнат от черната дупка.

 Стивън Хокинг обаче смята, че обект, попаднал в черна дупка, може да се появи на някое друго място, може би дори в алтернативна вселена. Така парадоксът намира решение, защото информацията се натрупва на границата, или на хоризонта, на черната дупка и така остава извън „най-ужасяващата част“.

„Черните дупки не са вечен затвор, както смятахме досега“ – каза проф. Хокинг миналта година. „Ако усетите, че сте в плен на черна дупка, не се предавайте. Има изход. „Ако една черна дупка е голяма и е въртяща се, в нея може да има проход към друга вселена. Но не бихте могли да се върнете към нашата вселена ..“ – смята ученият.

“Така че, макар да съм маниак на космическите пътувания, не бих пробвал точно този тип“ 

 

 

Теорията на проф. Хокинг се отнася до централната  тема за целостта на Вселената.

Ако е възможно да се унищожи информация, то тогава бихме могли да кажет, че изобщо не е съществувало никакво минало. Така че черните дупки щяха да изтриват миналото и да не се знае какво е съществувало и какво се е случвало.

„Тъкмо миналото ни казва, какво сме и кои сме“ – казва проф. Хокинг. „Без минало ние губим нашата идентичност“.

Досега учените нямаха обяснение на това, как информацията може да ес запази, след като попадне в бездната на черната дупка. Сега става ясно, че това става благодарение на „косата“, която преди това учените отричаха – тоест, на информацията, която остава „извън бездната на черната дупка“.

Това означава, че ако имате възможност да гледате в черната дупка по подходящ начин – като стоите на дистанция напред във времето – ще можете да видите тези коси (информации), кръжащи по краищата на черната дупка. По тези „нежни коси“ вие ще можете да си направите извода какво е било изгубено вътре в черната дупка.

Тези коси, разбира се, все още решават информационния парадокс за това къде точно изчезва. Но ни приближават към разбирането как работят всъщност черните дупки. 

 

 

Черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината. Общата теория на относителността предвижда, че достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно.

Наименованието „черна дупка“ отразява свойството на този обект да поглъща цялата светлина, която достига до хоризонта, без да отразява част от нея, точно като абсолютно черното тяло от термодинамиката. Съгласно квантовата механика черната дупка все пак излъчва като черно тяло с крайна температура. Тази температура е обратно пропорционална на масата на черната дупка, което затруднява наблюдаването на излъчването при черни дупки със звездна или по-голяма маса.