„Кралски“ концерт в Софийската филхармония

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Националният празник на Обединеното кралство се отбелязва и у нас с произведения от британски композитори

Концертът на Софийската филхармония тази неделя, 12 юни, от 19 ч. в зала „България“ е посветен на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир и националния празник на Великобритания, който се чества през втората събота на юни, когато официално се празнува и рождения ден на кралица Елизабет Втора, иначе родена на 21 април.

Виж още: Любопитни факти за живота на британската кралица

Програмата на музикалния празник включва:

– „Кралицата на феите“ – сюита от основоположника на английската класическа музика Хенри Пърсел из неговата „опера с маски“ по Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ“,

– „Музика за кралските фойерверки“ от Георг Фридрих Хендел, създадена за духов състав по поръчка на Джордж Втори,

– „Пътеводител в оркестъра за младия човек“ с подзаглавие „Вариации и фуга по тема от Пърсел“ е създадена от Бенджамин Бритън като първата творба, написана за филм, за да запозне младите хора с оркестъра, а по нея днес има дори мобилно приложение.

Виж още: Шекспир в музиката

Диригентът Патрик Ертън е бароков клавесинист и органист с международно реноме. Следвал е в престижни университети като Виенската академия, където учи орган и църковна музика, а Холандия усвоява и клавесина.

Лауреат е на органовите конкурси в Инсбрук (1983) и Брюж (1985), а понастоящем преподава камерна музика и импровизация в Кралската консерватория в Хага. Работата му с холандския диригент Ари ван Беек го вдъхновява да развива и диригентските си умения.

Той е създател и ръководител на ансамбъла Les Inventions, с който представят неизпълнявани досега творби от репертоара на XVIII век, например произведения на композиторите Йозеф Тушмолин и Томас Линли. Често е канен и в качеството си на лектор.

Софийската филхармония предлага на своите почитатели преференциални цени до края на сезона – 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония