Какво не знаем за бебетата

85
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Какво не знаем за бебетата
26 Септември 2009 / 09:50  |  Автор: mama  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Здраве

,
Лични

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Интересно
,
Полезно
,
Бебе

Бебетата носят не само много радост и щастие у дома, но те въплъщават и нашето безсмъртие. Колкото по-добре ги опознаем, толкова по-добре ще се грижим за тях.

Как сучат?

Първото действие на новороденото е сукането от майчината гръд. Въпреки всички старания на някои неопитни майки не се удава да накарат бебето да суче. Те се стремят да напъхат зърното на гърдата в устата му и се чудят, че то се отбранява. Забравя се, че детето трябва само да търси гърдата. Търсенето се улеснява, щом бузата на детето допре до гърдата майката. Тогава бебето рефлексивно обръща главичката си настрана и насочва устничките си. Ако майката подготви така бебето, то веднага ще поеме гърдата й.

Интелигентни ли са бебетата?

Всъщност не са. Интелигентността е способност познанията от миналото да се комбинират и за решаване на новите проблеми. Не бива обаче интелигентността да се смесва с другите умствени способности. Може би бебетата не са интелигентни, но ако са здрави и добре гледани, те са неимоверно възприемчиви и лесно поемат всички впечатления от раждането до края на бебешката възраст.

Приличат на гъба, която попива новия свят.

Защо се смеят бебетата?

Голямото събитие се случва някъде около четвъртия или петия месец и съвпада с времето, когато бебето започва да различава майка си от другите лица. Майката работи нещо и изведнъж бебето започва да се смее. То се смее за първи път, тя се радва и действието се повтаря. Бебето започва отново да се смее и гледа сияещо майка си в лицето.

Как се предизвиква тази трогателна и приятна реакция?

Съществуват няколко възможности. Понякога първият смях се чува, когато майката играе с бебето на “гъди-гъди“, или като се промъкне покрай него, направи някаква гримаса и каже „бу“, или като че ли иска да “изпусне“ бебето, а след това с бързо движение го притиска към себе си.

Какво общо имат всички тези игри?

Отговорът е – ако с една от тези „игри“ се прекали, бебето ще се изплаши. Тогава радостното гукане преминава изведнъж в плач. Вземете бебето в ръцете си, погалете го и то отново ще почне да се смее. Следващия път подходите по-внимателно към играта. От плача до смеха има само една крачка и думите “плача от радост“ се отнасят именно за бебетата.

Сънуват пи бебетата?

Сигурно – да! Но какво сънуват – това ще остане завинаги тайна. Може би в сънищата си се връщат към топлата прегръдка на утробата, чуват ударите на майчиното сърце и преживяват отново чувството на безпомощност в околоплодната течност, която им е била така близка. А може би в сънищата си преработват най-новите впечатления, които ги връхлитат от този нов разнообразен свят за тях: ярки цветове, тих шум, меки материи и силни ръце, които ги държат, топло мляко, което тече в устата им, нежни докосвания и целувки.

Може да се наблюдава как бебока движи очната ябълка зад клепачите, като че ли следи съня си.

Могат ли бебетата да плуват?

Могат, и то много добре. Естествено трябва да бъдат наблюдавани, водата да е без химически примеси, например хлор, защото това може да навреди на широко отворените очички. Талантът на новороденото да плува трае кратко и след няколко месеца изчезва.

Нуждаят ли се бебетата от залъгалки?

На възраст от 9 до 12 месеца детето развива болезнено чувство към някой предмет. Това може да бъде част от дреха или от спално бельо, кърпа, шал, бебешка покривка, кърпа или играчка. Освен мекотата на предмета роля играе и миризмата му и той винаги трябва да съпровожда бебето при заспиване. Когато вечер майката излезе от стаята, бебето в кошарката чувства нужда от майчина ласка и щом намери своето съкровище – животинче или кукла, то го обвива със своите малки ръчички и заспива спокойно.

Кога почват да пазят?

Приблизително в четвъртия месец бебето се подпира на ръце и се опитва да се надигне. В петия месец то вече надига както гърдите, така и дупето си, но не може да направи това едновременно. Изглежда като че е изучило двете половини на пълзенето, но не може да ги комбинира в правилно лазене напред. По същото време то може само да се върти от гръб по корем и обратно, което вече му позволява ограничено придвижване.

На шест месеца може да заема позиция „самолет“ – лежи по корем и повдига ръцете и краката си едновременно. Някои бебета при това се полюляват насам-натам.

На седмия месец средната част на тялото е така укрепнала, че то може да сяда спокойно, без да падне. Към осмия месец започва истинското пълзене.

Как играят?

Когато се приберат от болницата вкъщи, много от бебетата намират стая, пълна със скъпи играчки. Като израз на родителската обич те са впечатляващи, но за бебетата идват твърде рано. Едва в края на втората година, когато приключва бебешката възраст и започва фазата на малкото дете, те придобиват за него значение. През първата година желанието за игра на бебето се задоволява само от вниманието на родителите. Най-хубавата играчка на света е вниманието на мама и татко…

През първите седмици от живота му игрите не представляват интерес. Бебето е много заето да свикне с новото обкръжение. През втория месец му доставя удоволствие наблюдението на интересни сенки над кошарката. Може да се каже, че първата игра на бебето е наблюдението. На тримесечна възраст дрънкулките му носят нови вълнения. Всичко, което произвежда шум, е впечатляващо. Още по-интересно е, ако бебето само произведе звук, като държи в ръка играчката и я люлее.

Кога започват да ходят?

Към края на първата година ходенето поставя край на бебешката възраст. Кога ще последват първите крачки за всяко дете, е нещо твърде индивидуално. Обикновено голямото събитие се очаква между десетия и шестнадесетия месец. Ако детето не е проходило до осемнадесетия месец, налага се лекарски преглед.

Източник : deckasvoboda.sosblog.com

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!