Получихме ГДР на цената на един сандвич

7
Добави коментар
borsi
borsi

Горбачов каза на партьорите си в Източния блок: повече няма да ви даваме пари, правете, каквото искате.

Така че обединението на Германия не е заслуга на гражданите, а на парите… Горбачов е видял икономическите данни и сигурно е разбрал, че комунистическият режим си е изпял песента и няма шанс да оцелее.

Ако Горбачов беше пробил Чекпойн Чарли (Checkpoint Charlie – пропускателен пункт между Източен Берлин и Западен Берлин, по време на Студената война) с танк, привържениците на твърдия курс в ГДР щяха да възстановят стената отново. И всичко щеше да си остане както беше. Да, щеше да има размяна на ноти, митинги в целия свят, но нека сме честни: никой на планетата не би казал, че заради тези нещастници в Германия, си струва да рискуваме да стигнем до военно противопоставяне с руснаците.

За извеждането на Западната група войски (б.р. – на СССР) от ГДР платихме на руснаците сума, еквивалентна на € 4 милиарда (в DM). Това е направо нищо! Ако Горбачов беше ни казал: давате € 100 милиарда и взимате ГДР, ние пак щяхме да ги дадем. Какво са € 100 милиарда за Източните провинции, чиито годишен бюджет е € 500 милиарда? Ние получихме ГДР на цената на един сандвич!