Как да си направим качествено ESPRESSO кафе

2
Добави коментар

Очевидно е, че изкуството на еспресо кафето не зависи само от качеството на зърната кафе, но и от сложната комбинация от фактори, които в италианския език се описват с формулата на „5-те М“: Miscela (Блендд), Mano ( ръката на бармана), Macinadosatore (мелницата), Macchina на caffè (машина за кафе), Manutenzione (внимателното поддържане).

Бленда

За да се постигне най-доброто еспресо, от основно значение е сместа на кафето, чийто вид се определя от неговите специфични характеристики. На първо място прясно набраното кафе на зърна трябва да бъде с най-високо качество. Трябва да се обърне внимание и на индивидуалното печене на всеки различен сорт кафе. Накрая, смесването на кафето трябва да се направи, така че различните пропорции от всеки сорт да са добре подбрани, за да се постигане желания вкус. Балансът между двата различни сорта кафе „Арабика“ и „Робуста“ и степента на изпичане са тайните на производителя. Тези фактори определят различията между един производител и друг.

Ръката на бармана

Най-добрия барман е известен с качеството на кафето си и вниманието му към следните фактори, които не винаги могат да бъдат видими, но са от жизненоважно значение за доброто еспресо: Кафето да се съхранява на хладно и сухо място; Редуване на запасите от кафе редовно, за да се избегне стареенето; Проверяване на налягането на помпата и температурата на водата на машината; Ежедневно  почистване на филтродържателите, филтрите и ръкохватката;  Бункера за кафе на мелачката трябва да се поддържа чист; Да не се смила повече кафе, отколкото е необходимо; Периодично зподменяне на мелищите части съгласно указания на производителя; Проверяване на мелачката на кафето за прах, като се има предвид, че кафето е хигроскопично; Смляното кафе променя свойствата си, ако е влажно или мокра, а не сухо; Редовно се проверява дозата на кафемелачката, като дозата никога да не е по-малка от 7 гр.; Всички чаши за кафе да са винаги топли и сухи.

Поддръжката

За да сте сигурни, че кафе-машината винаги ще изпълнява функциите си отлично, то поддръжката е ключът: машината никога не трябва да бъде изключвана, филтъра на ръкохватката трябва да се почиства всеки ден, и уплътненията трябва да се сменят често. Важно също така е да се чисти дозатора и остриетата на мелачката и ежедневно да се почистват otworite и дюзите, които позволяват на парата да излиза.

Мелачката

Мляното кафе е смес от малки частици, вариращи от много финни до такива около милиметър. Сърцето на кафемелачката се състои от две мелещи метални части, които трябва да бъдат настройвани непрекъснато и периодично подменяни поради износване. Друг основен компонент на оборудването е отделението за смляно кафе. Важно е да се проверява редовно дозатора, за да се гарантира правилното количество кафе. Мелачката също трябва да отговарят на изискванията на машината, за да се подобри изпълнението на сместта. 

Кафе машината

Трябва опит и малко умения, за да се използва правилно. Главната особеност на кафе-машината е термичното равновесие, което се постига чрез проверка на водата и налягането във вътрешността на котела, за да се запазят стойностите постоянни при натоварена работа и във времето за почивка. Температура на водата и налягането също са от основно значение. В надлежно отделен хидравличен модул, вода преминава през мляното кафе, което преди това е било пресовано в държача, свързан към тръбата за водата. Затова, когато запарването се извършва: веществата на смляното кафе (разтворими части, масла, колоиди, газове) се смесват едни с други и образуват характерното „италианско еспресо“. Машината постига най-добър резултат, само когато всички елементи са перфектно калибрирани и главно в зависимост от сместа кафе.