Как да облекчим неприятните топли вълни и да се радваме на живота в менопауза?

1
Добави коментар
pavirani
pavirani

Как да облекчим неприятните топли вълни и да се радваме на живота в менопауза? 3.6 / 5 (15 гласа)

Водата е важна за всичките живи организми, но рядко се споменава  значимостта на чиста вода в деликатния период на климактериум.

Менопаузата представлява поредица от химически промени в женското тяло. За всеки организъм те са индивидуални и могат да започнат в различна възраст, а продължителността им да варира в широки граници. Този естествен биологичен процес започва с промяна на нивата на хормоните на яйчниците. Всеки хормон е сложно химическо съединение. Образува се на точно определено място в организма и регулира или контролира дейността на други органи или системи. Хормонът образуван от определена жлеза, се разпространява в тялото чрез кръвоносната система, асимилира се от органа, към който е насочен и довежда до желаната верижна реакция.

Хормоните произвеждани от яйчниците са естроген и прогестерон и са свързани с детеродните функции на жената. В началото на менопаузата стойностите на нивата на естрогените в женското тяло са нормални, но с напредване на процеса те значително намаляват.

Горещи вълни, изпотяване, депресия, тревожност, променливо настроение, раздразнителност, главоболие, умора, нарушение на съня, напълняване, болки в ставите, риск от сърдечно съдови заболявания, остеопороза това са често появяващи се симптоми в периода на менопауза.

Всяка жена е добре да бъде подготвена и информирана за да може да запази комфорта на тялото, здравето и качеството на живота както и физическата си форма.

Водата играе много съществена роля в организма на човека. Когато се приема в достатъчно количество всички органи в тялото функционират нормално и процъфтяват – от кожата, косата и ноктите до сърцето и мозъка. Макар водата да е важна през целия живот тя е особенно необходима през периода на менопаузата.

Значителните хормонални промени по време на менопаузата водят до изменения  в женското тяло:

► кожата и косата стават по-сухи и губят еластичност,

► сълзите намаляват и очните ябълки не са достатъчно овлажнени,

► слузта в носовата кухина става по-гъста,

► появява се сухота във влагалището,

Много често те са придружени и с напълняване.

Водата спомага облекчаване на  тези нежелани симптоми. Тя не може да бъде заместена с чай, кафе, плодови сокове или газирани напитки. Кафето и чаят са диуретици и водят до загуба на вода. Сладките плодови сокове и подсладените напитки задържат водата в корема и тя не достига до тъканите.

Водата пренася хранителни вещества, хормони и кислород до клетките и отмива отпадъчните продукти от обмяната на веществата. Тя смазва и ставите. Разумно е да помогнем на тялото с каквото можем в този труден момент.

Специалистите съветват всеки ден да се изпиват до осем чаши вода. Тя трябва да бъде чиста, а такава е филтрирана с подходящи филтриращи системи чешмяна вода.

Хлорът във водата, който служи за дезинфекция, при жени в менопауза действа върху центъра за терморегулация. Има данни, че прекалено силни и чести топли вълни се свързват именно с хлорирана вода.

Много рядко се споменава за наличие на хормони във водопроводната вода. Синтетичните хормони се използват в животновъдство, приемат се и от хората. Част от тях чрез екскременти попадат в подпочвени води. Съоръженията използвани за филтрация на водата във ВиК дружества не са пригодени за тяхното пречистване. Присъствието на хормоните в питейната вода допълнително утежнява нежеланите симптоми по време на менопаузата.

Едно добро решение за пречистване на вода за питейни цели е домашна система за обратна осмоза. Тези системи прецизно и точно пречистват водата от всички нежелани примеси и съставки. Осигуряват достатъчно количество чиста вода на много ниска цена. С монтажа на система се слага край на досадното пренасяне на тежки туби с вода. Установено е, че химикалите от пластмасовите бутилки също са причина за нарушения в хормоналния баланс.

Не маловажно е и пълноценното и балансирано хранене през този период. Всичко това съчетано с редовни физически натоварвания подпомага балансиране нивата на хормоните, повишаване притока на кръв и кислород, ускоряване на метаболизма.

Информираността за тези жизнени промени по време на менопауза и начините да помогнем на организма да се справи с тях благоприятстват за запазване на щастието, младостта и сексуалността. Всяка жена може да избере как да продължи живота си за да се наслаждава на всеки негов миг.