Бургас е домакин на Европейско първенство по триатлон

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази година най-голямото континентално състезание по триатлон ще се проведе в Бургас. Градът заслужи домакинство на Европейско първенство на първо място с перфектните условия за практикуване на този спорт, които предлага – уютният морски залив, развита велосипедна инфраструктура и удобни алеи за тичане.

Състезанието ще се проведе в два дни – събота и неделя. Старт/финалът ще е близо до КЦ “Морско казино”. Участниците ще трябва да преплуват 1500 метра /в морето край Моста/, да изминат с колело 40 километра, а за финал да пробягат 10 километра по крайморската алея и в Морската градина. 

Основното състезание е Европейското първенство по триатлон за мъже и жени, но едновременно с него в Бургас ще се проведе Европейска купа за младежи и девойки до 19 години, международно състезание за деца, както и отворен старт за аматьори.

Единствената дисциплина, която ще излезе извън Морската градина и ще наруши за кратко нормалния ритъм на автомобилното движение, е колоезденето. Стартът му ще е от “Гъбката” – бул. “Демокрация” – посока ул. “24-ти Черноморски пехотен полк”, пресичане на жп прелез, бул. “Димитър Димов” – до кръстовището с бул. “Никола Петков” и обратно към “Гъбката”.

За осигуряване на безопасно протичане на състезанието, на 18-19 юни ще бъде затворена за движение ул. “24-ти Черноморски пехотен полк” – от “LIFE hospital” в к-с “Изгрев” до “Гъбката” в Морската градина. По едно платно за движение ще бъде отворено до хотел “Фаворит” в посока РУМ “Велека”, до новия светофар за к-с “Зорница” и до бензиностанция “Шел” – пресечката за МБАЛ.

Нека и пешеходците да не влизат в оформените коридори за тичане и за достъп на състезателите към плажа, апелират организаторите.

Програма:

Събота

08.30 часа – Старт на Европейска купа /ЕК/ за младежи

11.30 часа – Старт на Европейско първенство /ЕП/ за жени

14.00 часа – Старт на ЕК за девойки

17.00 часа – Старт на ЕП за мъже

Неделя

08.30 часа – Старт на международно състезание за деца 12 – 15 години

12.00 часа – Старт на отборно състезание за мъже и жени

– всяка нация се представя от две жени и двама мъже. Участват 12 отбора.

14.00 часа – Отворен старт за аматьори.

Организатори на Европейското първенство са Българска федерация по триатлон и Община Бургас.