Какво е „нормален“ сексуален живот

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Би Би Си се опитва да обобщи статистическите и научните данни относно колко често го правим и как

Човешката сексуалност е сложно нещо – а сексуалните предпочитания варират подобно на вкуса по отношение на храната. И също като кулинарните пристрастия варират в различните държави. Както се казваше в една руска поговорка: „на вкус и на цвет товарищи нет“.

Затова опитите да се опише „нормалният“ сексуален живот изглеждат безнадеждни – разнообразието е толкова голямо, че никоя статистика не би могла да опише как се чувстват повечето хора.

Би Би Си обаче анализират данните, за да добият представа за целия спектър на сексуалните предпочитания – от действителното ни желание за секс до това, което се случва между чаршафите.

Виж още: Всяка трета жена иска да участва в тройка

Проучванията на сексуалното поведение не са надеждни – говоренето за секс все още може да е табу и участниците да не разкриват цялата истина или напротив, да преувеличават. На статистиката по-скоро трябва да се гледа като на тенденция за обхвата на сексуалния живот през XXI век.

Колко често искаме секс? Между 0,4 и 3% от мъжете и жените са асексуални

Трудно е обобщаването в цифри дори на сексуалната ориентация – смята се, че хомосексуални са между 1 и 15% от хората, което зависи от това кого питате, как задавате въпроса и дали правите оценка на базата на привличане, поведение или идентичност.

Виж още: Живее ли се без секс?

Някои скорошни проучвания, осъществени в различни части на света, обаче стигат до извода, че при някои хора изобщо липсва сексуално желание (което не значи, че никога не са имали връзка).

Също като останалите сексуални предпочитания точният брой не е известен (повечето източници го фиксират на 1%), но все повече хора се осмеляват да афишират своята асексуалност.

Колко от нас са правили секс с… проститутка (2%), непознат (9%), приятел (12%), отдавнашен партньор (53%), партньор без обвързване (24%)

Виж още: Какъв секс обичат мъжете

Погрешно се смята например, че най-често правим секс с хора, които сме срещнали току-що. Докато всъщност сексът за една нощ с непознат е сравнителна рядкост, показва горното американско проучване от 2009 г. (Числата не се различават особено и при младите хора, и при по-възрастните, докъм 60.) С други думи, за около 50% от населението може да се обобщи: „Сложно е.“

Колко често правим секс? През последната година 18% не са правили секс, 8% са го правили само веднъж. 28% го правят веднъж-два пъти месечно, 40% – между един и три пъти седмично, а 6,5% четири и повече пъти на седмица

Виж още: Девет предпоставки за идеален секс

Тази статистика е базирана на глобалното секс проучване в САЩ, което включва над 50 хил. анкетирани над 18-годишна възраст. И макар честотата на полово общуване да намалява с възрастта, всъщност може да не е толкова ниска, колкото предполагате.

Скорошно проучване при по-възрастни хора (на средна възраст 70 години) установява, че поне 50% правят секс повече от два пъти месечно, а 11% имат редовно сношение всяка седмица.

Как правим секс? 80% от мъжете и 86% от жените имат вагинално сношение, също 80% от мъжете и 67% от жените правят орален секс, 9% от мъжете и 3,5% от жените практикуват анален секс

Виж още: 99% от жените не знаят как се прави орален секс

Тази статистика е резултат от анонимно допитване до 2000 американци на възраст от 18 до 59 години, които били запитани какъв секс са правили последния път. Данните са поместени в „Журнал по сексуална медицина“.

Колко продължава сексът? 30-45 минути при лесбийките и 15-30 минути при гейовете и хетеросексуалните двойки

Виж още: Пет сексуални практики, за които мечтаят мъжете

Въпреки че лесбийките правят секс по-рядко в сравнение с гейовете или хетеросексуалните двойки, в техния случай по-малко значи повече, сочи онлайн проучване на територията на Канада и САЩ, резултатите от което са поместени в „Канадски журнал за човешката сексуалност“.

Колко от нас са имитирали оргазъм? 25% от мъжете и половината жени

Обикновено се приема, че само жените имитират оргазъм – но неотдавнашно проучване в САЩ установи, че при определени ситуации и в даден момент относително висок брой мъже също се преструват, че получават удовлетворение от секса. Както можете да се досетите, това често се дължи на факта, че не са в настроение за секс, но не искат да откажат на партньора си. И дори когато те самите се преструват, едва 20% от тях смятат, че партньорите им биха постъпили по същия начин, сочат резултатите, поместени в „Журнал за секс проучвания“.

Виж още: Защо жените симулират

Източник: Би Би Си