Журналисти от Al-Jazeera осъдени на смърт в Египет

9
Добави коментар
borsi
borsi

Двамата журналисти от Al-Jazeera са осъдени задочно на смърт от съд в Египет за връзки с Мюсюлмански братя, шпионаж и издаване на държавни тайни на Катар заедно с друга група обвиняеми

Това не е първи случай на осъдени журналисти (имаше и осъдени от BBC) подпомагащи тероризма, като миналата година имаше осъдени други пак от Al-Jazeera, за неверни новини, целенасочена и предубедена кампания в полза на религиозните фундаменталисти от Мюсюлмански братя. Властите в Кайро твърдят, че при отразяването на новините за Египет и за другите места в Близкия изток, Ал-Джазира е пристрастна в полза на войнстващите религиозни групи. Смъртната присъда трябва да бъде подписана от главния мюфтия на Египет, чието мнение няма тежест в правосъдието, но понякога се взема под внимание. 

Върховният съд в Египет е забранил политическото крило на Мюсюлмански братя, така наречената Партия на свободата и справедливостта*, като постанови тя да бъде разпусната и обяви организацията за за терористична група през края на 2013 г. Това стана, след като маршал Абдел Фатах ал Сиси и ръководената от него армия свалиха от власт бившия президент Мохамед Морси през юли 2013 г. и предотвратиха кръвопролитна гражданска война в Египет. По време на преврата, само няколко часа след като военните отстраниха Морси, войниците щурмуваха офиси Ал Джазира в Кайро по време на живо предаване (в защита на терористичната организация), принуждавайки канала да спре излъчване.

Al Jazeera е дъщерна компания на Al Jazeera Media Network (AJMN), медиен конгломерат, който е контролиран и финансиран от управляващата династия в Катар и една от любимите, най-цитирани медии на лявата журналистика по света. Катар реагира моментално като обяви присъдите за опасен прецедент. Отношенията между Египет и Катар са изпълнени с напрежение, тъй като сваления бившия президент Мохамед Морси и неговата организация се ползваха и ползват все още с подкрепата на малката, но богата държава от Персийския залив.