УСПЕХ! Блу Ориджин изстреля ракета за 4-ти път!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 19 Юни 2016

Посещения: 16

Успешното изстрелване на ракетата „Ню Шепърд“ днес. Credit : Blue Origin

19 юни 2016 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 19-ти юни в около 17:30 ч. българско време излетя космическата ракета на Блу Ориджин „Ню Шепърд“. Това бе четвъртият полет на тази ракета. И за четвърти пореден път ракетата и нейната капсула се завърнаха благополучно на Земята – т.е. имахме възвращаем космически полет!

Днешният полет бе белязан от едно знаменателно събитие. За пръв път от Блу Ориджин се осмелиха да излъчат изстрелването в реално време. До този момент основателят на компанията Джеф Безос налагаше изключително консервативна политика по отношение на публичността. Изстрелванията никога не се оповестяваха предварително, а снимки и видео се публикуваха едва след завършването на полетите. Явно от Блу Ориджин са решили вече да скъсат с потайността.

Вероятно причината за по-широка публичност се дължи на откритата политика на конкуренцията в лицето на СпейсЕкс и Илон Мъск. През последните месеци Мъск е популярен като рок звезда. Изстрелванията на ракетите „Фолкън 9“ на СпейсЕкс получават много широка публичност. Очевидно Джеф Безос и Блу Ориджин вече също желаят одобрението на публиката.

Както обаче д-р Фил Плейт ни напомня, това което правят СпейсЕкс и Блу Ориджин е много различно (макар че повърхностно погледнато си прилича). СпейсЕкс изстрелват ракети в орбита, което означава, че ракетите трябва да легнат настрани и да развият много висока скорост. Полетите на Блу Ориджин са суборбитални, ракетите излитат право нагоре и прекосяват 100-километровата условна граница, която разделя атмосферата от космическото пространство. Можете да прочетете повече по темата в статията „Илон Мъск vs Джеф Безос – кой е по-по-най?“

Днешният полет на „Ню Шепърд“ беше безпилотен – от Блу Ориджин тестваха сценария ако един от парашутите не се разгърне успешно. Като цяло не очакваме това да се случи, но екипът иска да е сигурен, че при пилотиран космически полет дори и в случай на подобна авария капсулата ще може да се върне обратно на Земята и да достави астронавтите невредими. Всъщност такава авария вече се е случвала в миналото, при завръщането на кораба „Аполо 15“ през 1971 година след полет до Луната. Астронавтите Дейвид Скот, Алфред Уордън и Джеймс Ървин кацнали в океана само с два от три парашута и въпреки аварията те оцелели.

Блу Ориджин ще проведе още тестове през следващите месеци. Ако всичко мине по план, компанията през 2017 година ще трябва да изстреля и човек в космоса, а след това могат да започнат и туристически космически полети.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/