Напусна ни голямата комедийна актриса Надя Тодорова | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Голямата българска актриса Надя Тодорова почина в болница в Прага.

Голямата асеновградска комедийна актриса Надя Тодорова напусна България преди пет години и отиде да живее при дъщеря си Антоанета Теменугова, която работи като реставратор в Прага.

Голямата актриса на малките роли бе прикована на инвалидна количка от диабетен полиневрит и възпалени нерви и затова предпочете да прекара последните години в живота си в чужбина.

Надя Тодорова Николова е родена на 1 ноември 1925 г. в Асеновград.

Надя Тодорова не става веднага актриса, а едва през 1946 г. започва да играе в Асеновградския общински театър. След закриването му тя работи в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик, а дебюта си пред камерата прави през 1974 г. с филма „Трудна любов”. След това участва в над 30 филма, между които са „Записки по българските въстания”, „Снаха”, „Войната на таралежите”, „Дами канят”, „Опасен чар”, „Вчера”, „Дунав мост”.

През 2005 г. БНТ заснема документален филм за Надя Тодорова в рубриката „Умно село”. На 28 февруари 2009 г. тя остава вдовица. Година по-късно, на 3 март 2010 г. по телевизия  „Европа“ е излъчен филмът за Надя Тодорова, озаглавен „Голямата актриса на малките роли”.

„Родена съм на 1 ноември 1925 г. в Асеновград, каза култовата актриса. Баща ми се е преселил от София в Асеновград, носейки със себе си зараждащото се по онова време нямо кино, за което е поканен от тогавашните културни общественици на града. Тук създава семейство и остава до края на живота си верен на Асеновград.

Първите си стъпки като човек направих в Асеновград – първоначално училище, прогимназия, гимназия. Тук живях и растях! Тук създадох семейство и дом, тук станах майка, тук започнах театралното си поприще.

Заради болестта ми не можах да остана вярна на моя град като баща ми, но винаги ще го обичам… Той ще остане в сърцето ми…

Поклон пред светлата памет на Надя Тодорова!