Северна Корея истреля две ракети

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Северна Корея в изстреляла втора балистична ракета „Мусудан“ със среден обсег в сряда, малко след първата, предава AFP.

Първоначално бе съобщено, че Северна Корея изстреляла балистична ракета със среден радиус на действие от източното крайбрежие на страната в сряда сутринта, съобщи южнокорейското министерство на отбраната.

Не се уточняваше видът на изстреляното оръжие, но японски и южнокорейски представители заявиха във вторник, че Северна Корея се готви да тества нова мощна ракета със среден обсег на действие, наречена „Мусудан“ а , след това, според южнокорейски военни източници, е извършен и втори опит.

Репортери от Южна Корея съобщават, че изстрелването е завършило с провал. Ракетата е била мощна със среден обсег. През последните два месеца бяха тествани другите четири ракети, като е известно, че те или са експлодирали във въздуха, или са се разбивали. 

От Министерството на отбраната на Южна Корея са потвърдили изстрелването на първата ракета, което е завършило с провал, но засега не са съобщили за втора ракета.

Японският министър-председател Шиндзо Абе осъди тестовете с ракети на Северна Корея, проведени в сряда, предава AFP.

„Ако това беше изстрелване на балистична ракета, е ясно, че не може да бъде толерирано“, коментира Абе. „Ние подробно ще анализираме случая и ще се координираме с международната общност, включително с Южна Корея и САЩ“, допълни министър-председателят.