Следващите стъпки след „брезит“

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

След като англичаните реши да напуснат Европейския съюз, в следващите часове и дни се очакват важни събития.

►Още днес Европейската централна банка ще направи извънредно съобщение заради рисковете за стабилността на глобалната икономика.

►От 11.30 ч. ръководството на ЕС провежда спешно заседание, на което ще присъстват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент мартин Шулц и премиерът на Холандия Марк Руте, чиято страна държи председателството на ЕС за шест месеца. 

►Очаква се в 13.00 ч. бълг. време те са дадат пресконференция и да направят изявления. парвят 

►Министрите на външните работи се срещат в Люксембург, за да подготвят срещата на високо равнище, насрочена за 28 и 29 юни. Очаква се външните министри на шест държави – Франци, Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург да се срещнат в събота в Берлин също за спешно обсъждане на създалата се ситуация.

►Френският президент Франсоа Митеран ще се срещне в понеделник с германския канцлер Ангела Меркел за обсъждане на „Европейски инициативи“. Двамата ще обявят френско-германска инициатива за по-добра интеграция в областта на отбраната и сигурността.

►Също в понеделник ръководството на Европейската комисия ще проведе спешно заседание, за да подготви процедурата по напускането на Великобритания – един процес, който ще продължи най-малко две години.

►След това на 28 и 28 юни лидерите на ЕС – все още с участието на Дейвид Камерън – ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят резултатите от референдума във Великобритания.

►На 1 юли Холандия ще предаде председателството на ЕС на Словакия, която ще започне преговорите с Лондон за напускане. Великобритания трябваше да поеме ротативната функция в началото на 2017, но сега това няма да се случи.

Страната започва труден двугодишен процес на напускане на структурите и ангажиментите към Европейския съюз