Историята на Изкуствения Интелект

29
Добави коментар
ipi_ilieva
ipi_ilieva

0 Flares

0 Flares

×

Идеята за тази статия ми беше предложена от един приятел,за което му благодаря!

Изкуствен Интелект е сфера от компютърната наука,която фокусира върху създаването на машини,които могат да се държат по начин,който човешките същества смятат за интелигентен.Модерните разработки в тази сфера могат да имитират човешки глас,мимики,мисъл,реч.Могат ад победят и най-добрият шахматист и безброй други неща,които никой не си е представял за възможни преди.

Доказателствата за идеята за Изкуствен Интелект/ИИ/ могат да бъдат проследени много назад във времето чак до Древен Египет.С развитието на електронния компютър през 1941 година,технологията най-накрая е станала способна да създаде ИИ.Терминът ИИ е използван за първи път през 1956г. на конференция в Дартмаут, от тогава ИИ се е разширило като понятие поради теориите и принципите,които посветилите се на това  изследователи са изградили.

През кратката си история,прогресът в сферата на ИИ е по-бавен от  първоначално очакваното,но малко по малко напредва непрестанно.От “рождението му” преди четири века има създадени най-различни програми,които са оказали влияние и на други съвременни технологии.Макар компютрите да създават условията за нужната технология за развитие на ИИ,едва след 1950 година започва да се разглежда възможната връзка между човешката интелигентност и тази на машините.

Норбърт Виинър е един от първите американци,който наблюдава принципа на отвръщане на информацията от теорията за отвръщане на информацията.Най-добрият пример за тази теория е примера с термостата.Термсотатът контролира температурата на околната среда ,като сумира реалната температура в къщата,след това я сравнява с желаната зададена температура и отвръща на това,като съответно намалява или увеличава температурата.Това,което е било особено важно в проучването на Виинър,е че той теоризирал,че всяко интелигентно поведение е в резултат на отвръщане на зададена информация и механизми,които могат да бъдат стимулирани и с машини.Това откритие до голяма степен повлияло на ранното развитие на ИИ.

През 1955 годиан Нюел и Симон разработили Логичният Теоретик,който се счита за първата ИИ програма.Тази програма представя всеки проблем чрез модел на дърво и се опитва да го реши.като избира клонът,който е най-близо до желаното заключение.Влиянието,което Логичният Теоретик оказва върху публиката и сферата на ИИ е критично и го превръща в крайъгълен камък за развитието на ИИ.

През 1956 Джон Мак Карти ,смятан за бащата на ИИ,организира конференция,за да привлече таланта и експертното мнение на други заинтересувани от ИИ,за един месец на разсъждения.Той ги кани във Вермонт за “Летният Дортмънски проект по ИИ”.От този момент нататък,благодарение на Мак Карти,това се превръща в наука,а не само в понятие.

През 1957г., първата версия на една нова програма била тествана.Това е програмата  The General Problem Solver[GPS].Тя била разработена от същия екип,който разработил и Логичния Теоретик.

През седемте години след конференцията,ИИ започва да набира сила.Макар тази сфера да била все още слабо разработена,идеите формирани по време на конференцията били преразгледани и върху тях започнало да се гради.Започнали да се сформират центрове за разработки на ИИ и изследователите били изправени пред ново предизвикателство.По-нататъшните проучвания били насочени към създаването на системи,които да могат да решават проблеми,като ограничават проучванията,на принципа на Логичния Теоретик и да направят системи,които да се учат от самосебе си.GPS се явява продължение на принципа на отвръщане на Виинър и можела да се справя с много широк кръг от проблеми.

ДОкато от различни краища на света се опитвали да подобрят ИИ,Мак Карти бил зает с  революционен пробив в историята на ИИ. През 1958 той обявява новото си откритие-LISP езика,който се използва и днес.

ИИ е бил използван от военните по време на мисията Пустиння буря.Технологии на принципа на ИИ са били използвани в ракетните системи,екранните системи и други технологии.

Източник:http://library.thinkquest.org.Превод Автора

Neshtoto.com