Какво означава Brexit и какво следва от тук нататък?

1
Добави коментар

Brexit. Нищо. Няма нищо ново, което да добавя за случващото се. Целият свят говори за случилото се във Великобритания и историческия референдум, който тотално променя играта не само в Обединеното Кралство, но и в цяла Европа.

Но истината е, че знам нещо или две за финансовите катастрофи. Първото, което ти хрумва е финансовата криза от 2008-09 година, нали? Или пък Голямата депресия от 1920 година в Америка. В интерес на истината Brexit е далеч от нова финансова катастрофа, но толкова много се изписа за това през миналите ден-два, че много хора вече се паникьосаха главоломно. Днес даже реших да не чета спекулациите по темата, които ще продължават независимо дали искам или не.

Нека продължа по същество за това какво означава Brexit и какво може да последва от тук нататък.

Лошо ли е това за Съединените Американски Щати?

Не, това е страхотно стечение на обстоятелствата за Америка. През следващите пет-десет години британските компании и Обединеното Кралство ще водят нови преговори за всякакави видове търговия – тарифи, такси и много други.

В същото време, нищо не се променя за янките. Американските компании единствено могат да се възползват от възцарилия се хаос в момента. Със сигурност няма какво повече да се каже тук.

Оо, изчакай! Има нещо друго: Европейският Съюз вероятно ще стимулира по-бедните икономики в съюза, за да не си мислят и други страни да правят това, което направиха островитяните. ЕС няма да иска повторен Brexit. За пръв път в САЩ не трябва да спасяват никого. Всичко е в ръцете на Германия сега.

Лошо ли е това за Великобритания?

Може би. Както всяка икономическа ситуация. Никой просто не знае дали е добре или не. Някои британски компании със силни позиции в Европейският Съюз ще страдат. Но, британските граждани повече няма да има нужда да се безпокоят за случващото се в страни от Европа като Гърция.

Единственият факт тук е, че никой няма идея какво следва от тук нататък. Мненията са разпоносочни, а вече никой не трябва да вярва на прогнозите, тъй като преди седмици те бяха в полза на Bremain, но нещата не се развиха в полза на оставането на Британия в ЕС.

Но… фактът, че американските пазари също усетиха изключително много изхода от референдума е доста нелеп. Дали Google ще получават по-малко търсения? Дали Япония и Детройт ще продават по-малко автомобили? Никой не може да отговори на тези въпроси… все още!

Какво точно означава Brexit?

Не означава почти нищо. Всъщност нищо не се променя днес. Или утре. Или следващия месец. Или още по-следващата година.

Действителното излизане на Великобритания от ЕС може да продължи до две години. Това е всичко, което този вот означава.

Но след това Великобритания трябва да преговаря с всяка отделна страна в рамките на ЕС по отношение на тарифите, търговски ограничения, паспортите и въпросите за пътуване и т.н. Това ще отнеме много повече от две години.

Беше ли този вот расистки?

Може би. Сигурен съм, че някои хора са гласували от расистки подбуди, други от намерение за изолация. Трети са гласували от икономическа гледна точка. Четвърти може да са имали за причина… кой знае? Аз нямам представа.

Но независимо от причините, аз съм просто любопитен за въздействието. И, мразя да го казвам, но ми е доста интересно до къде ще е въздействието на Brexit за нас българите.

Ще доведе ли този вот до излизане на Северна Ирландия и Шотландия от Обединеното Кралство, както и излизане на други страни от Европейският Съюз?

Отново, може би. Няма значение. Икономиката е глобална без значение от точното име. Страните могат да се разделят, но ще бъде в тяхна изгода да решат малките детайли по между си, ако искат да оцелелеят в подобни времена. Търговията е изключително важна и тези неща трябва да бъдат решени.

Защо много хора са толкова тъжни за случилото се във Великобритания?

Защото се чувства емоцията и изолирането. Мечтата на всеки човек е да ходи където си поиска по света лесно, да може да си стегне куфарите и да замине без проблеми. Това е идеята и на отворените страни и граници.

За щастие този вот не спира тези мечти. Понякога просто е добре да направиш крачка назад, за да можеш да продължиш напред.

Защо финансовите пазари поемат удар от Brexit?

Без причина. Това се случва просто заради голямата несигурност, която следва. Brexit беше несигурен вот. Случилото се беше очаквано от едни и неочаквано от други. Може би повечето не го очакваха. Резултатът е несигурен и за това пазарите реагират.

Какво трябва да направя днес?

До преди две минути не бях осъзнал, че вчера беше премиерата на “Аз преди теб” с участието на Емилия Кларк. Мисля, че ще е добре да дам шанс на този филм и да го изгледам.