Храни за сваляне на кръвното налягане

1
Добави коментар
wenip
wenip

Ако кръвното ви налягане е по-високо от 120/80, това вече означава, че трябва да вземете мерки и да го вкарате в здравословните рамки. Освен задължителната в този случай консултация с лекар и изпълняване на препоръките му, от полза могат да ви бъдат следните храни.

Картофи Небелените картофи са богати на калий и магнезий, а освен това нормализират кръвното. Един картоф от среден размер съдържа само 150–160 ккал. Можете да го запечете или да го сварите с кожата и да го хапнете просто с малко сол или залят с обезмаслена сметана или кисело мляко.

Мляко или йогурт? Всъщност – и двете. При хората, които всеки ден включват в менюто си 1 порция млечни продукти, рискът да развият хипертония се снижава с 11 на сто в сравнение с тези, които рядко посягат към млякото. Започвайте деня си с порция млечна каша, йогурт с плодове, или си пригответе смути.

Какао Австралийско изследване показва, че продуктите, които съдържат натурален прах от какао, могат да намаляват налякането, тъй като флавоноидите подобряват състоянието на съдовете. В Харвардския университет са изследвали качествата на тъмния шоколад и са стигнали до извода, че той е полезен за хората с високо кръвно налягане. Шоколадът е висококалоричен, затова се ограничете до 20 г шоколад или една супена лъжица какао на ден.

Фасул Бобовите растения са богати на фибри, магнезий и калий, а всички тези вещества помагат да се поддържа оптималното равнище на налягането. Ако всеки ден похапвате боб, грах или леща, можете да свалите показателите си с 3 до 5 пункта. Добавяйте бобови храни в супите, салатите или ястията, които приготвяте.

Банани Отличен източник на калий. Даже ако не ограничавате колта, бананите напълно могат да сведат до минимум вредното й въздействие. За възрастните са необходими 4,7 г калий всекидневно, а един банан съдържа около 12% от препоръчителната норма. Сутринта добавяйте банан в кашата или го нарежете на кръгчета и го замразете – ще се получи много свеж десерт.