Несъвместими храни

1
Добави коментар
Alesis
Alesis

Това са основни принципи за комбиниране на храните, просто ги приемете така, както са без да е необходимо да се пишат дълги статии защо е точно така за всеки пример! Отново искам да подчертая, че това са правила използвани от милиарди хора в течение на много хиляди години (има сведения за поне 50 000 години). Бъдете сигурни, че зад всеки изброен пример има логика и научно обяснение!

– Плодовете не се съчетават с нищо – като си хапвате плод изчакайте поне 30 минути преди да ядете нещо друго (ако сте яли нещо преди това, отново трябва да има поне 30 минути пауза преди да вземете плод). Много от плодовете не се съчетават едни с други. Затова храни като плодова салата, зелена салата с ананас или други плодове са голямо НЕ. Най-добре вземете един вид плод, след 30 минути вземете друг вид, за да не се получават нежелани ефекти.

– Плодове и зеленчуци не се съчетават – изберете или плод, или зеленчук, но НЕ и двете заедно (отново трябва да използва правилото за 30 минути пауза).

– Дини и пъпеши са несъвместими с всичко друго – тук дори два различни вида дини и/или пъпеши не могат да се ядат едновременно.

– Прясно мляко и плодове са несъвместими – много от модерните напоследък „смутита” или „шейкове”са напълно несъвместими .

– Прясно мляко и кисело мляко са несъвместими.

– Прясно мляко и риба са силно токсична комбинация (голямо НЕ) – важи и за кисело мляко.

– Прясно мляко и месо са несъвместими – традиционно Аюрведа е за 100% вегетарианска диета, но ако вие ядете месо, опитвайте се да не е повече от 2 пъти седмично, най-добре за обяд и никога за вечеря и стойте надалече от свинско и морски деликатеси като скариди и миди.

– Соево мляко – голямо НЕ – соевото мляко е много тежка храна, която първоначално е създадена като храна за добитъка. Дори „Органик” соево мляко е трудно за храносмилане и е директно свързано с нарастващия брой на случаи на Диабет.

– Фъстъчено масло – фъстъкът е токсична ядка и трябва да се консумира в малки количества (20-50 грама). Въпреки, че е много богато на протеини, фъстъченото масло е пълно с токсини и вредни вещества.

– Разтворимо кафе – голямо НЕ – (тук се включват всички 3 в 1, нес кафе и т.н.). Основно правило в Аюрведа гласи, че ядката на къфето никога не трябва да се поглъща! Обикновеното еспресо кафе, шведското в кана с филтър или турското кафе са всъщност полезни, ако не се прекалява (1-2 чаши на ден) с мляко и сурова, кафява захар (най-добре е вместо захар да се ползва шекер или джагари – това е чист сироп от захарната трастика под формата на кристали или на пудра).

– Медът не трябва да се подлага на топлинна обработка. Мед, използван за готвене или смесен с горещи напитки променя структурата си и я прави токсична и непосилна за храносмилателната система. Затова горещ чай с мед е голямо НЕ според Аюрведа. Хапвайте мед, ако имате добро храносмилане и отделяне, но само на стайна температура по една лъжица на ден.

Ако спазвате тези простички приниципи, няма нужда да се притеснявате за протеини, витамини, минерали или мазнини! Човешкото тяло е създадено да използва нужното от храната и да се освобождава от останалото. Всичко, което ние трябва да правим, е да не претоварваме храносмилателната система с несъвместими храни или храни от изкуствен характер (подсладители, оцветители, аромати и подобрители), което в крайна сметка води до нарушаване на баланса в организма и до болести.

www.sportmed.bg