Франция подкрепя Ирина Бокова за ООН

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, успя да създаде във Франция възможно най-консенсусния в политически, икономически и конфесионален план комитет за подкрепа (на кандидатурата й начело на ООН) – пише във Франция седмичникът „Journal du Dimanche“ (JDD) под заглавие „Една много френска кандидатура“ .

Кандидатката за поста генерален секретар на ООН, на който да наследи Бан Ки Мун, Ирина Бокова, получи подкрепата на много французи от всички посоки: Кристин Албанел, Пиер Берже, Жан Пиер Шевенман, Пиер Гатаз, Ян Артус Бертран …

В него са както Кристин Албанел, която бе бивш министър на (Жак) Ширак, така и митеранецът (от правителството на социалиста Франсоа Митеран, бел.ред.) , Жан Пиер Шевенман, Елен Карер д’Енкос и Жан Мишел Жар, Ян Артус Бертран и шефът на Orange Стефан Ришар, социалистическата сенаторка Бариза Киари и Беате Кларсфелд.

От 1945 година ООН винаги се е ръководела от мъже. И всички те – с произход от различни региони на света, за де не бъдат оприличени Обединените нации на организация, държана от Запада. Така южнокореецът Бан Ки Мун, който напуска поста в края на годината, бе предшестван от ганаеца Кофи Анан, египтянина Бутрос Гали, перуанеца Перес де Куеляр, бирманец и скандинавец.

 

Този път Ирина Бокова е фаворитка. Очертава се съгласие жена да бъде на този пост за първи път. От своя страна Хелън Кларк, която е бивш премиер на Нова Зеландия, наскоро обяви кандидатурата за поста генерален секретар на ООН.

Преди по-малко от година френският президент Франсоа Оланд лично връчи ордена на „Почетния легион“ на Ирина Бокова. На церемония в Елисейския дворец присъства и френският външен министър Лоран Фабиус. Така Бокова, която е сред претендентите за поста генерален секретар на ООН и има подкрепата на Франция, вече е „командор на Почетния легион“, което е едно от най-високите френски отличия.