Атентат в Истанбул на летище „Ататюрк“, десетки убити и ранени

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Камикадзета се взривиха при терминала на най-голямото турско летище „Ататюрк“, което е и едно от най-натоварените в Европа

Стрелба и самоубийствени експлозии на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул, най-голямото в южната ни съседка, взеха поне 28 жертви, съобщава „Скай нюз“, като се позовава на данни, оповестени от областния управител. Броят на ранените е двойно повече и достигна 60. Таксита ги извозват до болниците.

По предварителна информация от правосъдния министър Бекир Боздаг атентатор открил огън с автомат „Калашников“ при входа на терминала, където детонирал и експлозивите. Според турски медии камикадзетата са били двама, а по други сведения се чули три експлозии. Терористите били спрени при пропускателен пункт, където полицията отвърнала на изстрелите.

Полетите бяха временно прекратени.

Миналата година „Ататюрк“ измести летището във Франкфурт като третото най-натоварено в Европа, като по този показател се нарежда след лондонското „Хийтроу“ и парижкото „Шарл дьо Гол“. През 2015 г. оттам са минали над 61 млн. пътници.

В началото на седмицата американският Държавен департамент актуализира предупреждението към гражданите на САЩ в Турция да бъдат крайно предпазливи на публични места, особено в точките, посещавани от туристи, припомня Би Би Си.

През декември взрив на пистите на друго истанбулско летище, „Сабиха Гьокчен“, уби чистач.

Бомбените нападения в Турция, зачестили напоследък, се свързват с кюрдските сепаратисти или с т.нар. Ислямска държава.

Източник: Би Би Си; „Скай нюз“