Ползи на джогинга за здравето

2
Добави коментар
biomall
biomall

Особено през лятото, когато времето е чудесно за джогинг, можем максимално да се възползваме от предимствата му. Джогингът представлява премерено бърза кардио активност, която помага да топим килограми и да бъдем във форма. Това е любителска форма на бягането и не се асоциира с маратонско бягане, не случайно преводът на термина означава „бягане за здраве”.

Какво представлява джогингът?

Това е предпочитана кардио дейност от много хора, тъй като темпото й е премерено и по-скоро бавно. Залага се като цяло на дългото разстояние, а не на бързината. Скоростта при джогинга не трябва да надвишава 10 км/ч. Можем да го правим навсякъде от фитнес залите до близкия парк. Като цялостна релаксация се получава в горска или планинска местност. Разбира се, това е труднопостижимо условие, затова можем да се задоволим с близкия парк. Времето на провеждане на джогинга варира, като сутрин на гладно се препоръчва за отслабване, а вечер – за избистряне на мислите и туширане на натрупалото се напрежение през деня. През деня бягането в градски условия не е особено препоръчително, тъй като поради засиления трафик концентрацията на газове е доста висока.

5 основни плюса от редовния джогинг

Може да се практикува навсякъде

За да тичате за здраве са ви нужни само качествени маратонки, близък парк или алея и мотивация. Особено подходящи са местата около река или езеро, тъй като там въздухът е по-чист. Разбира се, при бягане по твърда повърхност като асфалт трябва да изберете подходящи маратонки като изборът вече е доста голям и повечето големи производители предлагат такива модели. Трик при купуването на маратонки за бягане е да го направите следобед, тъй като тогава ходилото се е леко подуло и оказва най-голямо натоварване върху обувката. Така не само че ще изберете правилния размер (около 1 см. разстояние от най-големия пръст), но и ще усетите дали маратонките отговарят на вашата степен на натиск. Кракът трябва да е много стабилен, а ходилото да не поддава на натиска на тялото.

Развиване на техника за бягане

Макар че ви е трудно да развиете качествата на професионален атлет, бягането за здраве ще развие във вас усета как е правилно да се тича като цяло. Правилната техника на бягане е системата „пръсти-пета”, която не натоварва краката и цялото тяло. При нея петите едва докосват повърхността, по която тичаме. По време на тичане е важно да не гледате надолу, а напред и да държите тялото и особено гърбът изправени. Ръцете са леко свити в лактите и просто следват ритъма на бягане. Дишането е от ключово значение. Най-добрата техника гласи, че на всеки три крачки се вдишва, а след това – издишва. При тичане по асфалт е важно след това ходилата да се отпуснат с масаж и водна баня.

Издръжливост и добра форма

Джогингът заради своите умерени ритъм и натоварване не натоварват шоково тялото. Напротив, той се използва от професионалистите за отпускане особено между сериите от бързо бягане. При непрофесионалистите той служи за умерено натоварване на цялото тяло. Бягането с умерено темпо увеличава физическата издръжливост и аеробния потенциал на организма.

Важно е в началото да не сте с маратонски очаквания: като всяка физическа дейност, ако не сте във форма, началото ще е трудно. Може да започнете с няколко минути бавно бягане и последващо ходене. Постепенно тялото ще привикне, ще можете да тичате по-дълго време и с по-бързо темпо. Важно е постоянството.

Отлични ефекти за отслабване

Съчетаването на редовен джогинг, други упражнения като силови тренировки и йога, правилно хранене спрямо пирамидата на храните е идеалният вариант за един здравословен живот. Най-необходимите при редовни и тежки физически натоварвания (които освен джогинг задължително включват и други типове натоварвания) са сложните въглехидрати като тези от пълнозърнестите храни, ориза, картофите. След това по необходимост се нареждат протеините от месо и млечни продукти. Прясното мляко и зърнените закуски след сутрин с джогинг са от значение, тъй като съдържат витамин В1- той активира мускулите. В същото време при редовен джогинг, при който потенето е част от тренировката, е важно да се приемат храни, богати на калий, тъй като той се отделя при потене. Такива храни са:

Банани
Авокадо
Боб и бобови
Стафиди
Сушени кайсии
Картофи

Раздвижването на кръвта е важна стъпка, която би ни осигурила повече енергия, способност за концентрация и повече уравновесеност особено след заседял и стресов ден. Джогингът е особено препоръчван при хора, изложени на постоянен стрес. Често натрупаните отрицателни емоции се отразяват чисто физически с разриви на сърцето, включително инфаркт и инсулт, а бягането е един от най-добрите начин да овладеем съзнанието и емоциите си.

Освен всички изброени ползи редовният джогинг засилва имунитета ни. След бягане количеството на белите кръвни тела, които предпазват тялото и унищожават токсините, нараства с 30%. Факт е, че различните вируси и бактерии са безсилни срещу редовно движещото се тяло.