Новият HIPEC център в МБАЛ Медлайн Пловдив, вече работи за пациенти – Център за Хипертермична ИнтраПЕритонеална Химиотерапия

5
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

HIPEC означава Хипертермична ИнтраПЕритонеална Химиотерапия. Терминът „интраперитонеална“ означава, че лечението се извършва в коремната кухина, а „хипертермична химиотерапия” означава единствено, че разтворът, съдържащ химиотерапевтика, се загрява до температура по-висока от тази на тялото. По време на процедурата HIPEC, химиотерапевтичната смес се загрява до 42-43 градуса по Целзий, след което се влива в коремната кухина за около 60-80 минути.

Повече за HIPEC

HIPEC процедурата представлява най-общо химиотерапевтична „промивка“, която доставя загрят химиотерапевтик в коремната кухина, където той прониква директно в заразените тъкани. Този близък контакт на загретия разтвор с болестта омекотява туморните модули, увеличавайки абсорбацията на химиотерапевтика. Тъй като HIPEC позволява химиотерапевтика директно да влезе в контакт със заразените области, известните до момента странични ефекти на интравенозната химиотерапия, няма да се проявят при пациента. Заедно с това, след като туморът се премахне с операцията, HIPEC помага да се разрушат и останалите туморни клетки, незабележими с просто око, като по този начин им се попречва, те самите да образуват нови тумори, водейки до повторна поява на болестта.

Често задавани въпроси

Какво точно представлява HIPEC?

HIPEC използва комбинация от химиотерапевтик и топлина. Най-напред се извършва операция, която премахва всички видове туморни маси. Следва „промивка“ от загрят химиотерапевтичен разтвор, който да унищожи всички останали туморни клетки. Преди да се осъществи HIPEC процедурата, хирургът, използвайки познати хирургични техники, ще премахне всички видими тумори в коремната кухина. Тази процедура е известна под името ЦИТОРЕДУКТИВНА ОПЕРАЦИЯ.

Какво отличава HIPEC от традиционната химиотерапия?

Някои видове тумори, особено в коремната кухина, много трудно се поддават на лечение. HIPEC специалистите твърдят, че именно топлината прави химиотерапевтика много по-мощен, унищожавайки още повече ракови клетки.

При какви видове тумори се използва HIPEC?

HIPEC се използва при тумори в коремната (перитонеалната) кухина, като например дебелочревен, стомашен, яйчников и апендикуларен. Също така може да се използва при Мезотелиома и Псевдомиксома.

Какви са плюсовете при HIPEC пред другите, познати ни до момента, лечебни методи?

Специалистите в HIPEC терапията смятат, че това лечение много по-ефективно отстранява туморните маси. Процедурата осигурява по-добра абсорбация на химиотерапевтичните лекарства, като едновременно с това останалата част от организма остава минимално засегната. По този начин се избягват страничните ефекти, които знаем, че причинява конвенционалната химиотерапия – гадене, повръщане, косопад…

Чрез HIPEC операцията, хирурзите премахват тумора и всички заразени видими тъкани, подхождайки агресивно, но и едновременно с това, свеждайки до минимум страничните ефекти от високите дози интравенозна химиотерапия. Това повишава качеството на живот на пациентите.

Кои пациенти са подходящи кандидати за HIPEC?

Най-добре обсъдете това с вашия лекар и HIPEC специалисти. Болница Медлайн вече предлага HIPEC процедури на своите пациенти.