Парламентът прие антикорупционния закон

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

автор: Светозар Стоянов

При втория си опит проектът за антикорупционен закон получи доверието на депутатите на първо четене. Това стана ясно, след гласуване на парламента днес.

„За“ антикорупционния закон гласуваха 130 народни представители, „против“ бяха 28 а 13 се въздържаха.

Този закон обаче не се различава много от миналогодишния, който беше отхвърлен категорично. В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа – Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Опозицията обаче смята, че този антикорупционен закон ще се използва като бухалка за политически репресии. Като жертва на проверка се заяви независимият депутат Георги Кадиев, който заяви „В момента ме проверяват след анонимен сигнал в Google и като питам кой ме проверява, отговарят анонимен сигнал”, уточнява той. Депутатът не подкрепя Антикорупционния закон, тъй като според него се създава политически Франкенщайн.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев от своя страна също каза, че се притеснява от закона, тъй като семейството му е изживяло огромен стрес през 2002 година, когато се оказало, че има сигнал и в продължение на една година са проверявани той, майка му, баща му и 2-годишният му син. 

Според експерти по борба с корупцията и организираната престъпност, този закон няма да успее да изпълни предназначението си и страната ни няма да успее да навакса Румъния по отношение на борбата с корупцията и престъпността.