Джуно влезе в магнитосферата на Юпитер!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 30 Юни 2016

Посещения: 31

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Джуно“ направи тази цветна снимка на Юпитер и неговите луни на 28 юни 2016 г.  от разстояние 6.2 милиона километра от Юпитер. Credits : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
30 юни 2016 г. 22:38 ч.
Светослав Александров. Днес НАСА оповести, че автоматичната междупланетна станция „Джуно“ влезе в магнитосферата на Юпитер – регион в космоса, където поведението и движението на частиците се определят от това, което става във вътрешността на планетата.
„Току що прекосихме границата на домашната територия на Юпитер“, съобщи главният изследовател на мисията Скот Болтън от Югозападния изследователски институт. „Ние бързо се сближаваме със самата планета и вече получаваме ценни данни“.

Критичното 35-минутно запалване на двигателя на „Джуно“ за влизане в орбита около Юпитер ще бъде проведено на 5-ти юли в 06:18 ч. българско време. „Джуно“ разполага с един-единствен шанс за успешно навлизане в орбита около Юпитер, ако нещо се обърка фатално, автоматичната станция ще продължи да се движи по хелиоцентрична орбита с голям наклон без шанс отново да се срещне с планетата.
Поради важността маневрата да мине успешно, всички научни инструменти ще бъдат изключени. Това включва и камерата JunoCam, така че горната снимка, която виждате, вероятно ще е последна за дълго време.
Днес специалистите ще изпратят командите, които ще приведат „Джуно“ в състояние на автопилот. Оттук насетне всичко зависи от бордовия софтуер!
За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by