„Пеещите обувки“ с Рая Пеева взе „Сребърен Георги“ в Москва

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Новият режисьорски филм на Радослав Спасов с Рая Пеева в главната роля е базиран върху живота на певицата Леа Иванова – и тайното й сътрудничество на комунистическите служби

След миналогодишния успех на „Каръци“ отново български филм получава една от големите награди на 38-ия международен кинофестивал в Москва, който завърши в края на юни.

„Пеещите обувки“ на Радослав Спасов, посветен на легендарната певица Леа Иванова (1923-1986) и съпруга й Еди Казасян, беше отличен със специалния приз „Сребърен Георги“ – второто по важност отличие на фестивала.

Председател на международното жури беше режисьорът на „Каръци“ Ивайло Христов.

Спасов е участвал в Москва и с предишния си филм „Откраднати очи“ (2005). Той е популярен най-вече с работата си като оператор във филмите на режисьори като Георги Дюлгеров („Изпит“, „Авантаж“, „Мера според мера“, „Козелът“), Людмил Стайков („Време разделно“), Едуард Захариев („Вилна зона“, „Мъжки времена“), Рангел Вълчанов („Лачените обувки на незнайния воин“, „Закъде пътувате?“, „А сега накъде?“).

Дебютът му като режисьор е „Сирна неделя“ (1993), а „Пеещите обувки“ е едва третият му филм в тази роля, като той е и съавтор на сценария, написан от Георги Данаилов.

Сюжетът: След смъртта на Леа нейният съпруг, получавайки достъп до архивите на бившата Държавна сигурност, разбира, че тя е била агент на службите от онази епоха, макар след 9 септември 1944 г. да е била и политически затворник. Той се опитва да съпостави документите от бившата ДС със собствените си спомени от събитията в съвместния им живот…

„Ние се опираме на живота на Леа, на нейната съдба, но само отделни неща, по мотиви от нейния живот. Затова и нашите екранни герои са Лия и Едвард – т.е. даваме възможност на тези хора, които си харесват Леа, да видят Леа, а на онези, които имат някакво друго отношение към нея, да гледат нашата героиня, която се казва Лия. Важно е да се знае, че филмът не е биографичен. Опитахме се да проследим два човешки живота от началото почти до техния край в рамките на два часа“, обяснява режисьорът пред БНР.

За направата на филма го вдъхновила лична среща с композитора: „Някога го срещнах Еди Казасян. Излизаше от архивите и очите му бяха насълзени! И го питам: „Какво бе, Еди, какво има?“. Той каза: „Накарали са я да се ожени за мен“. Това  ми се видя много страшно – човек да разбере в края на живота си, че може би той не се е състоял, че всичко това е било фалшиво.“

Борислав Чучков и Ернестина Шинова се превъплъщават във възрастните Едвард и Лия, която в различните периоди от живота си се играе от няколко актриси, но основно от Рая Пеева.

Виж още: Внимание, умна блондинка! – Рая Пеева пред Bulevard.bg

Продуценти са Menclips и „Дрийм тийм филмс“, а музиката е на Виктор Чучков.

И трите прожекции в Москва са минали при небивал успех за български филм, разказва кореспондентът на БНР в руската столица.

Голямата награда „Златен Георги“ беше присъдена на иранския „Дъщеря“ на Реза Миркарими, заедно с приза за най-добра мъжка роля.