Онлайн телевизия : Космос. Одисея в пространството и времето. Еп.1 Възправени в Млечния път

1
Добави коментар

Нийл Дeграс Тайсън (Neil deGrasse Tyson) е живото доказателство, че когато говориш за сложни неща просто, ясно и достъпно, от това науката само печели. А ако го правиш като него и с щипка самобитен и добре дозиран хумор, това вече те изстрелва в орбитата на суперпопулярност – малцина са хората по света, които като Нийл имат 2 милиона и половина последователи в социалната мрежа Twitter.

Нийл Тайсън е американски астрофизик, шеф на планетариума „Хейдън“ и член на изследователския отдел по астрофизика към Американския природонаучен музей в Ню Йорк. Придобива огромна популярност като водещ на научнопопулярни телевизионни програми. В момента той очарова милионни аудитории с шоуто си „Космос: Одисея в пространството и времето“, което се явява продължение на поредицата „Космос: Персонално пътешествие“ на вече покойния легендарен астроном Карл Сейгън.

Още като тийнейджър Тайсън е луд по астрономията. На 15 години започва да изнася с огромен успех първите си увлекателни лекции. „Нощното небе се бе запечатало така ярко в съзнанието ми, че имах чувството, че Вселената ме повика“, спомня си той за ранните години. Едва 17-годишен Карл Сейгън го кани в екипа си, но той отказва – предпочита първо да завърши физика в Харвард. Като студент той е всичко друго, но не и сухар – член е на отбора по гребане, тренира борба и активно участва в клубовете по джаз балет и латино танци. За последните явно кръвта си казва думата – той е дете от смесен брак на пуерториканка и афроамериканец. Дипломира се през 1980 г. И започва стремителна научна кариера, която включва изследвания в любопитни области като тъмната материя, константата на Хъбъл и др. За известно време екипът на Тайсън си печели много врагове, след като успява да докаже, че планетите в слънчевата система са 8, а Плутон не трябва да се брои за самостоятелна планета.

Тайсън е убеден агностик и смята, че схващането за „интелигентния дизайн“ на Вселената само пречи на напредъка на науката. В известен период работи съвместно с проф. Ричард Докинс, който е един от най-ярките рупори на този тип възгледи в света.

„Всички религиозни доктрини, които вярват в някаква върховна сила наблягат на доброжелателството на това върховно същество. Доброжелателство във Вселената аз не виждам – след като го наблюдавам, виждам че Космосът се опитва всячески да ни убие“, споделя Тайсън.

ТАЙСЪН В TWITTER

Хубавото на науката е, че е вярна, независимо дали вярвате в нея или не.
***
Ако ти кажат, че две неща са еднакви, но ти виждаш разлика, или че две неща са различни, а ти виждаш приликата – значи си учен!
***
Днес е 13 април. На тази дата през 2029 г. астероидът Апофис с размерите на стадион ще профучи край Земята с 45 000 км/ч ПОД ОРБИТИТЕ НА КОМУНИКАЦИОННИТЕ НИ СПЪТНИЦИ. Приятен ден.
***
Без космическа програма, която да открива, проследява и отклонява астероиди убийци, гибелта на човечеството е неизбежна. Приятен ден.
***
Не че някой ме пита, но „Когато Луната е в седмия дом и Юпитер е в една линия с Марс“ (началото на песента „Водолей“ от мюзикъла „Коса“, бел ред.) абсолютно нищо особено не се случва.
***
Да си прост не е престъпление. Лошото е, когато прости хора, които не знаят, че са прости, идват на власт.
***
1500 души бяха ранени от взрива на метеорита над Челябинск, повечето – нарязани от стъкла на прозорци. Ако бяха внимавали в час по физика, щяха да знаят, че ударната вълна се движи по-бавно от светлината и нямаше да се втурнат да гледат какво свети навън.
***
Ако всеки умрял човек на Земята става дух, то днес трябва да имаме 100 милиарда призрака, които бродят около нас. Тръпки ме побиват…
***
Да сложа точка по въпроса „Кое е първо – кокошката или яйцето?“. Отговорът е „яйцето“, но от птица, различна от кокошката.
***
Знаете ли, че в огледалото можете да се целунете единствено по устните.
***
Във филма „Терминатор“ само жива материя може да пътува във времето. Косата е мъртва материя, така че Арнолд Шварценегер трябваше да се появи не само гол, но и плешив.
***
Въпросът „Какво щеше да се случи с носа на Пинокио, ако той каже „Носът ми ей сега ще се удължи“, няма отговор в тази Вселена.
***
Знаете ли, че ако премахнете от вашето тяло всички вени, артерии и капиляри и ги наредите в права линия, ще умрете?
***
Това, че студенти и ученици преписват на изпит, доказва, че нашата образователна система цени оценките повече, отколкото учащите се ценят знанието.
***
Чудя се, ако всички имахме по 6 пръста на всяка ръка, дали Мойсей щеше да свали само 10 божи заповеди от планината Синай?
***
Старото съветско КГБ би си изгризало ноктите от яд, ако можеше да разбере как днес Америка – Земята на свободата – следи и шпионира собствените си граждани.
***
Здравият ни разум не е плод на истините в Природата, а на това, което ние си мислим, че е истина в Природата.
***
Преставаш да бъдеш просветен човек в мига, в който изгубиш любопитството си.
***
Знаете ли, че ако по вечерните новини показват ваша мъглява снимка, значи сте или мъртъв или изчезнал.
***
Когато правим лицеви опори, бутаме ли земното кълбо надолу? Да, с една сикстилионна от милиметъра, което е пренебрежимо малко.
***
Пълните слънчеви затъмнения са случват през няколко години. Ако някой ви каже, че са „редки“, кажете му, че със същия успех можем да наричаме „редки“ олимпийските игри.
***
Любопитно е, че само в политиката твоята популярност се мери с броя на хората, които искат да те убият.

Автор на статията: Христо Кьосев
Източник: Труд