Ислямска държава окървави отново столиците на Ирак и Бангладеш

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

20 чужденци, предимно от Италия и Япония, загинаха като заложници в Дака, поне 125 са жертвите на камион бомба в Багдад

Ислямска държава (ИД) пое отговорност за съботния бомбен атентат в Багдад с поне 125 убити и около 150 ранени, както и за заложническата криза в Дака, където терористи избиха 20-ина чужденци.

В иракската столица хладилен камион, натъпкан с експлозиви, се взриви на оживена улица край ресторант и търговски обекти в централния квартал Карада. Сред жертвите на най-смъртоносната атака в града за тази година има и много деца, както и няколко полицаи.

Ударът беше нанесен по време на традиционните празнични събирания след залез слънце по време на свещения месец Рамадан. Втори атентат с кола бомба отне живота на петима души около полунощ, също в район, населен предимно с шиити.

Смъртоносните нападения бяха извършени седмица след като иракските сили за сигурност си върнаха контрола над град Фалуджа, сочен от властите като база на ИД за нападения срещу Багдад, припомня БНТ.

Виж още: Да, ставащото в Ирак беше предрешено

Столицата се намира само на час път оттам, а Фалуджа беше в ръцете на екстремистите от 2014 г. насам, допълва Би Би Си. Под техен контрол са части от територията на страната към север и запад, вкл. втория по големина иракски град, Мосул.

Според наблюдатели посланието на ИД е ясно: въпреки пораженията на бойното поле, те все още са в състояние да нанасят удари по цивилни в центровете на големи градове.

Иракският премиер Хайдер ал Абади, който посети мястото на трагедията в неделя сутринта, беше освиркан от тълпата, а конвоят му – замерван с камъни. Само тази година в Ирак станаха няколко големи атентата, всеки от които с десетки жертви, а Багдад се смята за най-лошия град за живеене в света.

Виж още: Седем факта за Ислямска държава

Ден по-рано заложническа криза в столицата на Бангладеш завърши с 28 убити, сред които деветима италиански бизнесмени от текстилната индустрия, седмина японски хуманитарни служители, американец и индиец.

Трагедията се разигра в Holey Artisan Bakery в дипломатическия квартал на Дака. Загинаха и двама полицаи, а общо 30 души бяха ранени. При щурма на сградата след 12-часова обсада командосите спасиха 13 от заложниците и ликвидираха шестима от нападателите.

Извършителите на най-смъртоносното терористично нападение в страната са били известни на правоохранителните органи. Младите мъже били от заможни семейства и получили образованието си в частни училища и университети, а не в мюсюлмански семинарии и медресета, откъдето ислямистките групировки набират членовете си.

Макар отговорността да беше поета от ИД, вътрешният министър обяви, че нападателите са принадлежали към местна муджахидинска групировка, забранена преди повече от десетилетие.

Източник: БНТ, Би Би Си