Книга от плат

15
Добави коментар
artandblog
artandblog

Предлагаме ви идея как сами да си направите книга, но не от хартия, а от плат. За целта е необходимо да си подготвите необходимите материали и да запретнете ръкави.

Необходими материали:

плат или хартия
ножици
игла и конец или шевна машина
лепило

Първа стъпка: Необходимо е да си изберете тъкан, най-хубаво ще се получи с тъкана материя. Може да използвате различни материи за различните страници, или да комбинирате с хартия и други материали, за да се получи по-интересно. Решете размера на книгата, как да изглежда в готов вид. След това изрежете шаблон от картон. Размера му трябва да бъде като за отворена книга.

Втора стъпка: С помощта на по-малък шаблон се изрязват няколко правоъгълника за вътрешните страници на книгата.

Трета стъпка: Ако използваната от вас материя е една и съща от двете страни, тогава страниците на книгата биха изглеждали еднакви. Но ако материята е различна, тогава някои страници биха били „избелели”. Ако искате да избегнете това можете да залепите една към друга тези страни с помощта на капчици лепило, текстилно подлепващо или бродерия по края.

Четвърта стъпка: След като вече имате решен размер и брой изрязани страници от плат за книгата ги прегънете на половина и с ютия направете ръб.

Пета стъпка: Направения ръб ще помогне за зашиването на книгата. По него ще следвате линията, по която да мине бодът.

Шеста стъпка: Най-лесният начин да се зашие е с шевна машина, но можете да го направите и на ръка. Ако е шев на ръка – тропоска или бод зад игла са добър вариант.

Седна Стъпка: Ако желаете по-твърди външни корици на книгата можете да залепите картон между първите и последните две страници. Друга идея е да използвате вата (за дрехи), кожа или други материали, за да оформите по-твърди външните корици.

Тази малка книжка вече е готова да бъде украсена. Помислете за тези идеи:

– може да бродирате върху страниците, като след това залепите гърбовете им, за да се скрие задната част на бродерията; – може да се рисува на тези страници с бои или маркери за текстил; – може да зашиете мъниста, пайети или други неща в предварително избрана форма; – може да пишете на страниците на книгата. За какво може да се използва тази книга – за деца, за създаване на арт вестник, за създаване на дневник от пътуване, период или за някой скъп човек. Източник: diyalert.com