7 навика от детството, които ни пречат да отслабнем

1
Добави коментар
wenip
wenip

Специалистите са единодушни: неправилното хранително поведение се формира още в детството, когато обичаме с пълни шепи да ядем пуканки или пък насила дояждаме домашните пържени питки, само и само да не разсърдим баба. Подобни навици, пуснали корени в нашата система на хранене, често се явяват първопричина за излишните килограми в съзнателна възраст. Специалистът Юлия Бастригина от Русия, лекар диетолог, назовава някои от най-често срещаните грешки при хранене.

Газирани напитки Най-разпространената грешка според статистиката: да утоляваме жаждата си не с обикновена, а с газирана вода или газирани напитки. И ако в детството ни това на практика не влияе на теглото заради високия метаболизъм, след 25-ата година увеличената употреба на сладки напитки може да добави до 5 – 6 излишни килограма само за един месец. Ако все пак не можете съвсем да се откажете от този навик, то поне търсете напитки с допълнението light или zero. Най-добре е обаче да свикнете да утолявате жаждата си с обикновена вода, в която за вкус може да добавяте малко мента или лайм с лед.

Дъвка Любимата от детството дъвка освежава дъха приятно, спомага за почистването на зъбите и дори повишава концентрацията на вниманието, убедени са специалистите. Може да е парадоксално, но постоянното дъвчене на дъвка може да повлияе негативно върху теглото. Работата е в това, че възрастните за разлика от децата често се поддават на телесните сигнали и в частност – дъвката помага чувството на глад да бъде замаскирано. Така да се дъвче дъвка в обедната почивка вместо да се приеме храна означава само едно: да се запаси организмът с „гладен потенциал“. А това неминуемо води до преяждане на вечеря. Такъв стил на хранене – дори при относително нисък калориен порцион, е залог за излишни килограми. Не е страшна дъвката, ако я дъвчете в продължение на 5 – 7 минути след храна.

Фаст фууд Едно е да изядете един хамбургер с пържени картофки и после два часа да скачате на батута (това е една непрестанна игра на гоненица), съвсем друго – да излезете от офиса в обедната почивка, да запалите колата и да отидете до съседната улица, където да хапнете здраво в закусвалнята за бързо хранене. После да се върнете и да се забиете пак в компютъра. Бъдете сигурни, че при втората ситуация калориите от вредния обяд със сигурност ще се забият в талията и бедрата ви. Навикът да се храним с фаст фууд влияе негативно върху обмяната на веществата, сърдечно съдовата система и работата на черния дроб. Затова по-добре е да замените купения хамбургер с домашно приготвен сандвич от едрозърнест хляб, риба тон или сьомга, листа от зелена салата, краставички и пъдпъдъчи яйца. Пържените картофки или чипса заменете с резенчета моркови, пипер, целина, а за финал може да изпиете чаша натурален сок.

Пуканки Пуканките на практика са безтегловни, но имат непосредствено отношение към набирането на килограми. 100 грама от това лакомство съдържат около 400 килокалории, а това е една трета от денонощната потребност от енергия. При това солената версия задържа вода в организма и на следващия ден се превръща в „бонус“ във вид на добавка към теглото от 500 до 1500 гр. И ако в детството след сутрешното или дневното пакетче пуканки сте имали много възможноси да изразходвате енергията, сега след вечерното кино, където сте хапнали цяла кесийка или две, такава възможност просто нямате. Такава късна „вечеря“ със сигурност ще ви се отрази на фигурата.

Подслаждане Пак е навик от детството, когато, за да ни залъжат и успокоят като плачем, ни дават да си хапнем бонбонка или нещо друго сладичко. Да си подсладиш, казват възрастните. Вече зрели хора, пак имаме навика да си подслаждаме. Не се чувстваме комфортно? Хапваме бонбон. Или си подслаждаме с парче торта. А това е вредно за фигурата. Доказано е. Да се борим с пагубната привичка, можем сами, като се ограничаваме в употребата на сладко – примерно парчето торта можем да заменим с плодова салата, направена собственоръчно. Да излъжем организма така, че той да почувства прилив на радост, можем и ако регулярно се занимаваме със спорт. Работата е в това, че натоварването с малка и средна интензивност повишава нивото на серотонин в мозъка, в резултат на което се чувстваме щастливи.

Трябва да си доядеш И това е заложено в детството – изяж си всичко, иначе няма да станеш от масата. Познато ви е, нали? Така искат мама и баба. След което идват радостните пляскания с ръце и възхищение от това колко е послушно детето и как добре се храни. Без възрастните да се замислят, че пухкавото детенце в училище може да се превърне в дебеланко, на когото всички да се надсмиват и подиграват. Не вярвайте на ония, които твърдят, че ядат всичко без ограничение, а не им личи. Няма как да стане, какъвто и да е организмът ви. Може, но са един на хиляда. Другите така или иначе трябва да следят за количеството храна в чинията и никога да не си дояждат, само защото е вече сервирано. Добре е, ако наистина държите на фигурата си, да си купите кухненски везни и да мерите продуктите. Средно за поддържане на нормалното тегло на жената на ден са й необходими 200 – 250 г продукти, съдържащи белтъчини (риба, месо – най-добре птиче, извара), около 200 – 250 г готови зърнени храни, 300 г зеленчуци и 150 г плодове. Привикнали сте към повече? Не се опитвайте рязко да намалите порциите, правете го постепенно. Например, внезапният пристъп на глад се постарайте в началото да утолите с ябълка или грейпфрут.

Семейните стереотипи Ако във вашия род няма слаби хора, да се опитвате да свалите излишните килограми, е безполезно: гените казват своето. Учените обаче казват и друго, че тяхната роля не е чак толкова значима – около 25 на сто. Останалото е в пряка зависимост от избора на продукти в магазина, от начина на приготвяне на храната, от нейното количество на трапезата и съблюдаване на принципа на съчетаемостта. Запомнете: хляб със зърнени култури или макарони не върви, мазно месо с топено сирене – също не е вариант. Такъв порцион може да си позволи човек, който се занимава с тежък физически труд. Повечето от нас обаче водят малко подвижен начин на живот, а ядат така, все едно се готвят да бягат на олимпийска дистанция. Не е добре обаче рязкото излизане в диета. По-добре е за начало да пробвате да намалите мазнините в храната, в продуктите, макар и с 20 – 30 на сто. Например заменете мазния колбас със салам без мазнини – може да го запечете с морковки и чесън. Вместо мазно свинско, опечете свинско бонфиле. Забравете за бекона – изберете пушен бут без мазнина. В заключение: прощаването с детските хранителни навици е една от най-важните стъпки по пътя към здравословно хранене и отслабване.