За споделеното пътуване като споделена водка в Русия

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Парламентарната комисия по регионална политика одобри промените в Закона за автомобилните превози, а председателят ѝ Найден Зеленогорски изрази любопитното си мнение относно споделените пътувания

„Споделеното пътуване ми звучи като споделена вечеря. Интересно защо никой не иска да си сподели вечерята и да си разделят парите. Това е абсолютно нелоялна практика, която институциите няма как да подкрепят. По тази логика може да се стигне до не знам къде – пиене на водка, както го правят в Русия. Това може медиите да не го пишат“.

Така съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок, който е и председател на парламентарната комисия по регионална политика Найден Зеленогорски коментира практиката на споделените пътувания, която поверената му комисия гласува да забрани.

Парламентарната комисия по регионална политика одобри промените в Закона за автомобилните превози, внесени от Министерски съвет, които предвиждат борба с практиката на споделените пътувания. Общо седем депутата бяха „за“, двама се въздържаха. Тя обаче не е водеща при разглеждането на законопроекта. Предстои той да бъде обсъден и в парламентарната комисия по транспорт, преди да влезе в пленарната зала.

С промените се дава право на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ да прави проверки и на леките коли и да пита пътниците дали плащат за пътуването си, за да се установи дали то е споделено. В момента агенцията, която е известна със старото си име ДАИ, няма такива правомощия.

Според изпълнителния директор на държавната агенция Красимир Калайджиев за споделено ще се приема пътуване, при което не се обявява цена предварително, но пътниците плащат. В противен случай това е организиран превоз.

Промените в закона идват след като лицензираните превозвачи се оплакаха пред министъра на транспорта Ивайло Московски от споделеното пътуване и поискаха той да го забрани. Текстът беше обявен за лобистки от Българско либертарианско общество. 

Виж още: Споделените пътувания – новият трън в петата на превозвачите

Така на практика, ако промените бъдат приети, вече ще могат да ви спират за проверка, докато пътувате, и да разпитват пътниците, които возите, дали сте им искали пари за превоза. 

Далеч по-любопитно обаче беше обсъждането на промените в парламентарната комисия. Там съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок, който е и председател на парламентарната комисия по регионална политика Найден Зеленогорски сравни споделеното пътуване със споделянето на водка в Русия или споделената вечеря. 

Според Зеленогорски всички форми на споделеното пътуване са нелоялна практика спрямо превозвачите, които работят на светло. 

Всичко това се случва на фона на лансираната от Европейския съюз „Програма за икономика на споделянето“, с която се насърчат практики като споделеното пътуване и се препоръча на страните членки да прибягват до регулации само в краен случай.

Виж още: На нож и срещу сайтовете за споделено пътуване

Промените в Закона за автомобилните превози предвиждат още въвеждането на интелигентни тахографи, задължителни психотестове за всички професионални шофьори, ограничаване на лицензите за превози до два – на пътници и товари и завишаване на санкциите за нарушители.