„С теб съм, каквото и да става“ – писмото на Блеър до Буш за войната в Ирак

5
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Сред най-шокиращите разкрития в доклада „Чилкот“ тази седмица беше разсекретеното лично послание на британския премиер Тони Блеър, наричан „пудела на Буш“, до Белия дом от 28 юли 2002 г.

На 28 юли 2002 г., близо девет месеца преди началото на операция „Шок и ужас“ и войната в Ирак, британският премиер Тони Блеър излага на няколко страници вижданията си за предстоящата война в Ирак, сформирането на международна коалиция и свалянето на Саддам Хюсеин.

Кореспонденцията била лична и той показал текста само на външния си министър Джак Строу, но не и на министъра на отбраната…

Блеър е надценил способността си да влияе върху американските решения относно Ирак, а отношенията на Великобритания със САЩ не са изисквали безусловна подкрепа – това е едно от заключенията на комисията, оглавявана от сър Джон Чилкот, която в продължение на седем години разследва въвличането на Обединеното кралство във войната от 2003 г. и последвалата окупация на Ирак.

Виж още: Официално: Войната в Ирак е била грешка

Sir John Chilcot will release the substantial part of the letters from Mr Blair to Mr Bush between 2002 and 2007 alongside his 13-volume report, which runs to 2.6 million words, more than four times as long as War and Peace.

С разсекретяването на стотици документи, сред които общо 29 писма от Блеър до Буш от периода 2002-2007 г., британската преса беше безпощадна към бившия министър-председател, обитавал „Даунинг стрийт“ 10 цяло десетилетие.

„Гардиън“ и „Дейли мирър“ цитират неговата „клетва във вярност“ към Буш, а други издания – актуалното му изявление, че отново би взел същото решение за нападение срещу Ирак. Заглавието в „Сън“ е „Оръжия за масово заблуждение“ („Сън“), а в „Таймс“ – „Частната война на Блеър“.

В разсекретения текст на писмото, което започва с уверенията на британския премиер: „С теб съм, каквото и да става“, бившият лидер на лейбъристите, прекарал цяло десетилетие на „Даунинг стрийт“ 10 (1997-2007 г.), съветва държавния глава на САЩ как да успее в политическия контекст и да обърне общественото мнение в полза на инвазията в Ирак.

Предложението му е да се събере коалиция – не непременно военна, а политическа. Той обаче като признава, че дори в собствената си страна не е сигурен за подкрепата на парламента, партията, обществеността и дори министрите от кабинета.

Колкото и странно да е, в момента най-добрият ни съюзник може да се окаже Русия, възкликва Блеър, а предложената от него дата е още януари-февруари 2003-та.

Източник: The Iraq Inquiry