Това е България – България на добрите новини /01.07 – 08.07.16г./

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България – България на добрите новини /01.07 – 08.07.16г./

И тази седмица ги имаше. И този петък ги споделяме с удоволствие. Защото доброто има място в новините. За да не губим смисъла и вярата!

Ивет Лалова спечели среброто в спринта на 200 метра на открито на Европейското първенство в Амстердам. Надпреварата за първото място беше между нея и британката Дина Ашър-Смит. Британката завоюва първото място с резултат 22.37, а Ивет зае втора позиция с резултат 22.52. Трета е германката Дина Люкенкемпер с 22.74 секунди.

Мирела Демирева спечели сребърен медал на скок височина на Европейското първенство в Амстердам. 26-годишната Демирева постигна резултат от 1.96 м., а пред нея остана само испанката Рут Бейтиа. Демирева си поделя сребърния медал с Аирин Палсите от Литва, която също скочи 1.96 м. Това е първи медал в кариерата на Мирела Демирева от толкова висок ранг състезания.

Христо Веселинов Венев, Енчо Иванов Мишинев, Даниел Райков Атанасов и Александър Кръстев се върнаха от Балканската олимпиада по информатика с общо четири медала – два златни, един сребърен и един бронзов медал. Олимпиадата се проведе в периода 29 юни-2 юли в Кипър. Това е пореден успех за страната ни в престижни международни олимпиади

15 деца, които са преборили рака, се върнаха от Москва с 18 медала от световните игри за победители. За шести пореден път Москва е домакин на Световните игри за победители. Организатор е руската фондация „Подари живот“. Участниците са от 14 държави, всички са деца между 7 и 16 години, които са спечелили битката с рака. Девизът на игрите в Москва е “След историята на болестта започват историите за победи”. Тази година състезанията се проведоха от 25 до 29 юни.

Катерина Димитрова спечели титлата на най-силния турнир на открито в Европа за 12-годишни в Порто Сан Джиорджо (Италия). По пътя към титлата Димитрова постигна успехи над представителки на Италия, Беларус, Канада и Корея, за да триумфира като шампионка в Порто Сан Джиорджо. За младата пловдивчанка това е трета купа от силни международни турнири този сезон след успехите в Умаг (Хърватия) и Пасаж д’Ажан (Франция).

младата българска бегачка Лиляна Георгиева стана балканска шампионка на 800 м в Болу, Турция на 2 юли. Георгиева беше с най-добро предварително време и премина на 400 м за 65 секунди, втората обиколка беш  премината със същото темпо. Резултатът – титла с 2:10.26  и пореден златен медал за атлетката.

Българската кандидатура за член на Комитета за правата на детето на ООН Велина Тодорова беше избрана в късните часове на вчерашния ден в Ню Йорк. Новината беше потвърдена от министъра на външните работи Даниел Митов, който характеризира победата като „безапелационна“. Това е първата кандидатура на България, обявена през април по време на конференцията на високо равнище за правата на детето.

Първият в България център за деца със заболявания като аутизъм, церебрална парализа, хранителни разстройства, сърдечно-съдови и онкохематологични заболявания, беше създаден в УМБАЛ “Свети Георги” след успешното реализиране на спечелен проект по Програма BG 07 “Инициативи за обществено здраве”.