Как да почистваме сами щорите у дома?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как да почистваме сами щорите у дома?

0.00 / 5

5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

За много хора, щорите може да са просто парчета плат или пластмаса, които да предпазват от слънцето. Лятото те са най-използвани редом с климатика. За друга голяма част от хората обаче, щорите са част от интериора. Основната им функция е да предпазват от слънчевите лъчи и светлината денем, както и да държат хладно в горещините. При избора на щори всеки се замисля и за тяхното почистване, защото то е много важно. Всичко знаем добре колко е вреден домашния прах за нас и нашето семейство. Той причинява алергични реакции и редица респираторни проблеми. Задържането на прах обаче, не бива да е причина да правим компромис в избора си, нали? На какъвто и тип щори да се спрете – вертикални, хоризонтални, тип роло, текстил, дърво или алуминий, бъдете сигурни, че почистването им няма да ви се размине. Просто ще трябва да си вземете подходящи препарати и приспособления за тяхното почистване. Има различни методи и препарати, които могат да бъдат използвани.

Почистване на хоризонтални алуминиеви щори

Каква би била най-добрата техника и метод за почистване на щори от хоризонтален тип?За бързо почистване, може да използвате четка за прах, която струва няколко лева в интернет магазина Proficlean.eu. Ако степента на замърсяване е по-висока, а искате наистина качествено почистване на щори, тогава ще ви трябва нещо по-силно. Интернет магазинът за професионални почистващи препарати Proficlean.eu може да е вашето спасение. Там можете да намерите изключително богата гама от препарати за почистване на дома, за всеки тип замърсености и повърхности. Можете да изберете почистващи препарати дори с аромат, който да освежи вашата стая. Наистина, в това начинание да почистите всяка щора, лайсна по лайсна, може да се окаже много тежка и трудоемка работа, но със сигурност си заслужава усилията.

Най-добрия и лесен начин за почистване на алуминиевите щори си остава свалянето им и измиването им с течаща топла вода. Затваряте щорите, след което ги откачате от механизма за закачане долу. След това в зависимост от захващането им отгоре ги откачате и сваляте внимателно. В това състояние ги оставяте на пода в помещението, в което ще ги миете. Пуснете топлата вода и полейте хубаво щорите, след това напръскайте с разтвор 1:1 вода с оцет. Изчакайте няколко минути, в които активните вещества да подействат на повърхността и забършете с влажна гъба, а след това ги подсушете с  микрофибърна кърпа. Обърнете щорите с помощта на механизма обратно и повторете процедурата. Измийте обилно с вода и вижте дали са почистени. Ако забележите, че има все още зацапани участъци, повторете процеса, докато не заблестят като нови.

Почистване на вертикални щори

Вертикалните щори са съвременна и модерна алтернатива на пердетата и завесите. Те внасят желания стил и завършеност в интериора на вашия дом или офис. Механизмите им позволява захващане за таван или за стена, което разрешава на ламелите да се събират заедно в левия или десния край, да се разделят на части – в двата края или да се събират по средата. Могат да се управляват ръчно или чрез електромотор. За радост с помощта на съвременните материи, вертикалните щори не задържат много прах и са лесни за поддръжка. Високата им цена ги прави значително по-малко атрактивни за масовия потребител, въпреки по-лесната поддръжка и по-ниските нива на замърсяване. Най-лесния метод за поддържането на тяхната чистота е с влажна микрофибърна кърпа редовно да бъдат обезпрашавани.

Почистване на външни щори

Ако пък, сте решили да си закупите външни щори почистване им от външната страна на прозореца е задължително. Първият им и основен замърсител са времето и самият въздух. Когато живеете в града, автомобилните изпарения са много повече и мръсотията се натрупва по щората, когато отворите прозореца и цялата щора е събрана на руло, мръсотията, както  и праха е много вероятно да попаднат във вашият дом. Един от най-ефективните методи за тяхното почистване е да напълните съд с хладка вода и да добавите няколко капки оцет. След това намокрете една кърпа и започнете от горе надолу да почиствате ролертната щора. След като минете с влажната кърпа подсушете с друга такава.

Ако все пак решите, че не ви се занимава с почистване на щори, а вместо това да използвате времето да си починете или да обърнете внимание на семейството си винаги можете да използвате услугите на фирма за професионално почистване. Те ще почистят щорите ви за вас, както никой друг и ефектът ще е много по-дълготраен, а вие ще сте заредени с енергия.