Google AdWords реклама или Facebook реклама. Какво да избера?

1
Добави коментар
danat
danat

Двата великана

В България и света, безспорно има два големи рекламни лидера, които предоставят услуги с несравнимо по-голяма ефективност и аудитория от всички други. Това са Google AdWords рекламата  и Facebook рекламата. Тези два канала за реклама са задължителни за всеки бизнес, който иска да има добро представяне в мрежата.

Изборът

Изборът на точния рекламен канал за всеки от вас често минава през познаване на силните и слаби страни на самите канали. В този материал ние ще се опитаме да ви ги представим на разбираем език. Когато знаете какво да очаквате от дадена реклама и самия избор става лесен. И така, започваме!

Google AdWords реклама (CPC)

Google Adwords реклама

Основни параметри:

Кой, как и къде открива рекламата?

Рекламата ви може да види всеки, който търси нещо в Google. Тя се генерира всеки път щом човек направи търсене по зададена от вас ключова дума. Потребителите виждат рекламата горе и в дясно на страницата с резултатите в Google.

 

Колко струва рекламата и как става плащането?

Рекламния бюджет се определя на ден. Т.е. ако имате 10 лв на ден, то за месец, рекламният ви бюджет ще бъде 300 лв. Плащането става след като въведете данните на дебитната ви карта в акаунта си в Google AdWords. След това има две опции- ръчно или автоматично плащане. При ръчното плащане, трябва да влизате на определен период и да правите плащания, а при автоматичното Googlе взима сумата директно от картата ви (най-често на интервал от 30 дни). В Google не се заплаща предварително, а за вече изразходваните кликове за периода. Тъй като често ни питат: За дългогодишната си практика до момента НЕ сме отчели злоупотреби от страна на Google с извличане на средстава от картите на десетки клиенти, които сме обслужвали.

Какво получавам срещу парите си?

Срещу парите си получавате кликове (в зависимост от настройките може да получавате и импресии, но тъй като в повечето случаи това е неизгодно, няма да обърнем по-голямо внимание на този случай). Всяка ключва дума има отделна цена на клик в зависимост от наддаването за нея от страна на конкурентите ви. Пример: Ако „Доставка на пица в София” има цена от  1,20 лв на клик, понеже конкуренцията е голяма, то „Доставка на пица в Плевен” може да има цена на клик 0,80 лв поради по-малката конкуренция.

Как измервам ефективността на рекламта?

Има няколко начина да се измери ефективността на рекламата. Единия са параметрите в самата платформа: цена на клик, ефективност на рекламното каре, средна позиция на рекламата сред конкурентите. Другия метод е с помощта на Google Analytics и включва настройки за реализациите. Например, ако получавате поръчки по мейл може да засечете колко от тях идват от рекламата ви в Google Adwords и от кои точно ключови думи и реклами са дошли.

Плюсове и минуси

+ Голяма рекламна аудиротия

+ Моментална първа страница в Google

+ Сравнително ниски цени на клик

+ Достигане до хора, които търсят точно важната за вас ключова дума

+ Достигане до хората точно в момента, когато правят проучване за покупка

+ Висока степен на измеримост на рекламата

+ Висока продажбена способност

 

– Ограничено визуално представяне (само текстово рекламно каре)

– Възможност по-платежоспособни конкуренти да ви изместят от горните позиции на реклмата

– Слаб достъп до общности по интереси (за разлика от Facebook рекламата, която е точно по групи интереси)

– Няма пряка възможност за вирусно разпространение на рекламираната страница (за разлика от Facebook)

– По-малка възможност за брандиране и утвърждаване на бранд (за разлика от Facebook)

– Изгледайте това видео, което направихме специално за вас с кратко обяснение за Google AdWords рекламата:

Кога да използваме? 

Разбира се реклмата в Google AdWords може да се използва в почти всички бизнеси и случаи. Но и ефективността и ще е различна. Най-добри продажбени резултати се регистрират, когато рекламата сочи към страницата на конкретен продукт или услуга и по-рядко когато е насочена към категория с продукти/ услуги. Т.е. цели се по-малък брой кликове до момента на покупката. Друго важно нещо е самото рекламно послание да е конркетно и по възможност максимално информативно. Това ще повиши процента реализациии (поръчки) след клик върху рекламата.

Мога ли сам да си направя реклама в Google AdWords?

Краткия отговор на този въпрос е- ДА. Дългия отговор е „Можете ли сами да си поправите колата?” От Google са се погрижили да направят платформата си достатъчно интуитивна за да вземат парите дори на най-малкия рекламодател. Достатъчно е да имате Gmail и валидна дебитна карта и сте готови! Може лесно да зададете ключови думи и рекламно каре и да видите рекламата си оживяла в Google. Но ако искате ефективност, конкурентноспособност, измеримост и т.н. ще трябва да се обърнете към професионалистите. Ето линк към професионална Google AdWords услуга с достъпна месечна такса (под 100 лв.): Google AdWords реклама.

Какво могат професионалистите

Създаване на рекламен акаунт в платформата
Изпращане на инструкции, за да въведете метода си на плащане в платформата (бюджет)
Консултация и избор на лендинг страници (страниците от Вашия сайт, към които да водят рекламите)
Разширено проучване и анализ на ключовите думи и фрази, по които ще се показва рекламата Ви
Създаване на пълен списък от ключови думи и фрази по зададени теми
Създаване на кампании и подкампании за органична и контекстуална реклама в AdWords
Добавяне на перспективни ключови думи
Създаване на списък с отрицателни ключови думи
Периодично следене и оптимизиране на цената на ключова дума с цел минимизиране на разходите и увеличаване на броя кликове
Периодично следене и преразпределение на бюджета на различните кампании с цел прехвърляне на финансовата тежест на местата където е необходима и освобождаването на капитала там където е „заключен” и не рaботи за фирмата
Анализ на движението на контекстуалните и органични кампании и премахването или добавянето на такива с цел по-добри резултати
Добавяне на кампании или ключови фрази и думи при промяна на стратегията на фирмата
Месечен репорт за състоянието на кампаниите
Оптимизиране на последващи кампании

Ето колко лесно стават нещата с нас, а за вас остава да развивате бизнеса си и да не мислите за неща, които не са ваша работа:

Реални примери от наши клиенти с ключови думи и цени на клик

Ще ви покажем няколко реални примера за да добиете представа за рекламата. Разбира се цените на клик се сменят ежедневно в зависимост от конкуренцията и други фактори и посочените на снимките може да са малко по-различни към момента, в който четете тази статия. По разбираеми причини не сме включили или сме цензурирали имената на клиентите и ще ги представим с примерни имена.

Ниша: Езикови курсове Клиент: Лингуатуа

На снимката от Google AdWords рекламата  се вижда че тук цените варират между 0,74 лв и 1,24 лв в зависимост от ключовата дума.

 

adwords-реклама-езикови-курсове

 

Ниша: Дограма Клиент: Стоунглас

Виждаме разлика от горната таблица. Тук повечето цени на клик в рекламата в Google AdWords се колебаят около 0,25 лв.

Ниша: Бижута Клиент: Голденинч

Тук виждаме цени за реклама на клик от 0,30 лв до 0,40 лв.

Бонус:

Знаете ли че в повечето случаи рекламата ви се показва при търсене на вариации и комбинации от ключовите думи, които сте задали? Точно така, хората кликат на рекламата ви не по думите, които сте задали, а по-много различни търсения. Как да видите конкретните търсения по които са ви намерили вижте от следващото видео:

Google AdWords точно търсене

 

Facebook реклама (CPC)

Основни параметри:

Кой, как и къде открива рекламата?

Рекламата вижда всеки потребител на Facebook,който попада в категорията, към която сте насочили рекламата си. Например задали сте, че рекламата ви трябва да се вижда от хора, които се интересуват от здравословно хранене, диети, фитнес, под 40 години от гр. София. Facebook чрез алгоритъм в собствената си платформа и трети страни събира информация за всички профили (на база страниците, които посещаваме и харесваме, нашите приятели и техните интереси, какво постваме и на какви теми коментираме, каква е професията ни, какво купуваме онлайн и още много). Така всеки един от нас попада в редица категории и вижда реклами на база личните си интереси и това какво най-вериоятно би имал нужда да купи. И обратно, вашата реклама се вижда точно от потенциалните ви клиенти.

Колко струва рекламата и как става плащането?

Цената на рекламата варира в зависимост от таргеорането- колкото по-конкретно определите аудиторията, която да вижда рекламата, тоест достигате до най-потенциалните си клиенти, толкова цената на клик е по-висока. Обратно, колкото по-широка аудитория вижда рекламата ви, толкова по-ниска е цената на клик, което може да бъде много изгодно ако желаете да постигнете широко разпространение на бранда си. Цените варират от $0,01 до $0,25.

Плащането става чрез дебитна карта , която регистрирате в системата. Плащанията са автоматични, на период, който платформата прецени, най-често около 30 дневен. Може да бъде зададена стъпка за плащане, тоест да се определи сума, която бидейки достигната да бъде извършено плащане.

Какво получавам срещу парите си?

Получавате кликове към уебсайта си, харесвания на фен страницата си, коментар, брой показваия на рекламата ви (импресии), брой гледания на видеото ви, брой инсталиране на приложението ви и т.н. Най-често целим посещения на уебсайт, съчетани с харесване на фен страницата.

Как измервам ефективността на рекламата?

Чрез редица показатели, включени в месечните репорти- най-често чрез CTR, средна цена на клик, брой кликове. Друг начин е използването на проследяващ пиксел, който трябва да бъде вграден в сайта и който би отчел броя покупки/зашитвания напрачени през уебсайта ви от хора, които са дошли на него чрез Facebook рекламата.

Плюсове и минуси

+Достигане на потенциални клиенти с много точно таргетиране

+Две в едно: едновременно посещения на уебсайта си и изграждане на фен страница с фенове

+Много добро визуално представяне на бранда

+Разпространение на бранда до широк кръг от потенциални клиенти

+Събиране на маса от фенове, които остават ваша аудитория

 

– По-висока цена на клик за таргетирана аудитория

– По-малка вероятност за директна покупка (в сравнание с Google AdWords)

Изгледайте това видео, което направихме специално за вас с кратко обяснение за Facebook рекламата:

Кога да използваме? 

Когато искате бързо и на ниска цена да разпространите бранда си в най-използваната социална мрежа и да достигнете до потенциалните си клиенти. Също, когато искате да имате добре развита фен страница с висок брой фенове, които да четат ежедневно вашите постове.

Мога ли сам да си направя реклама във Facebook?

Накратко- да, плаформата е доста интуитивна. Ако обаче искате да имате добра ефективност, ниска цена на клик, красиви банери, добри метрики в месечните си репорти и прецизно таргетирана аудитория, по-добре се добверете на проефсионалисти. Ето линк към нашата услуга за Facebook реклама.

Какво могат професионалистите

Изясняване на Вашата рекламна стратегия- кои продукти/услуги са най-подходящи за промотиране чрез този канал
Създаване на вашия акаунт в рекламната система на Facebook
Изпращане на указания, за да въвeдете данните си за плащане към системата (бюджет)
Изработване на текст за всяка реклама
Изработване на рекламни банери за всяка реклама
Консултация за избор на landing page (страница, към която да води рекламата)
Настройване на географски критерии за таргетиране на рекламата Ви
Прецизно таргетиране на аудиторията, която да вижда вашата рекламна кампания, за да спестим от вашия бюджет, който ще бъде изразходван за потенциалните Ви клиенти- ще настроим хора с какви характеристики могат да виждат рекламата Ви- възраст, занимание, интереси и т.н. Така рекламата Ви няма да се показва на неподходяща група хора, които не са вашите потенциални клиенти
Обсъждане на рекламния бюджет, цената на клик и оптимизиране на разходите
Следене на рекламата Ви на регулярна база и нанасяне на необходимите промени
В края на всеки месец от кампанията, ще Ви изпращаме репорт с данни за параметрите на рекламата- каква аудитория е кликнала на реклмата по пол, възраст, географски признак, CTR

 

Ето колко лесно стават нещата с нас, а за вас остава да развивате бизнеса си и да не мислите за неща, които не са ваша работа:

 

Реални снимки от наши клиенти с цени и коментар

Ще ви покажем няколко реални примера за да добиете представа за рекламата. Разбира се цените на клик се сменят ежедневно в зависимост от конкуренцията и други фактори и посочените на снимките може да са малко по-различни към момента, в който четете тази статия. По разбираеми причини не сме включили или сме цензурирали имената на клиентите и ще ги представим с примерни имена.

Ниша: Езикови курсове Клиент: Лингуатуа

Виждаме средна цена за клик $0,02 за слабо таргетирана аудитория.

 

Ниша: Диети и отслабване Клиент: Дайътбест

За таргетирна аудитория, хора, които се интересуват от атслабване диети, здравосложен начин на живот, фитнес, уражнения и т.н. Средна цена на клик $0,03.

Ниша: Стволови летки Клиент: Селсопт

Средна цена на клик $0,05 за таргетирана аудитория.

 Не отлагайте старта на онлайн развитието на бизнеса си! Започнете сега!

 Google AdWords реклама или Facebook рекламаОсновни характеристики на рекламата в Google и рекламата във Facebook. Коя е по-подходяюа за Вашия бизнес?Google AdWords реклама или Facebook рекламаWritten by: Григор ЙововDate Published: 02/12/2016Основни характеристики на рекламата в Google и рекламата във Facebook. Коя е по-подходяюа за Вашия бизнес?10 / 10 stars

Оценка

Автор Потребител

Дата

2016-02-12

Тема

Google AdWords реклама или Facebook реклама.

Оценка