Ненчев се опълчи на Борисов! Иска армия в Черно море!

2
Добави коментар
slavchev
slavchev

„България няма нужда от демилитаризиране на Черноморския регион”, заяви военният министър Николай Ненчев по време на изслушването си в Комисията по отбраната. По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че иска Черно море да стане демилитаризирана зона, за да може да се развива туризма и добиването на газ и нефт.

Ненчев представи и конкретни цифри, от които стана ясно численото превъзходство на руското военно присъствие в региона спрямо това на НАТО.

По думите на министъра Русия има шест подводници в района и седма в готовност, докато България няма нито една, съобщава bTV.

Никога и под никаква форма не съм имал притеснения. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с изказването на премиера за евентуални рокади в кабинета, предаде „Фокус“. „Занимавам се с политика“, заяви той. Във връзка с идеята на министър-председателя Бойко Борисов и внесеното проекторешение от БСП за демилитаризирана зона на Черно море, министър Ненчев заяви, че това не зависи само и единствено от решението на българското НС.

„Ако ще има такава инициатива, тя трябва да бъде съгласувана с всички страни, които са част от Черноморския регион“, заяви министърът на отбраната и обясни, че България няма какво да демилитаризира в този регион. Според него този въпрос би било добре да бъде зададен към Русия и Турция и другите страни, които имат изключително голям потенциал в екваторията на Черно море. Попитан колко външни политики има България, той заяви, че има само една. „Политиката е само една. Всички тези документи, с които отидох във Варшава, не забравяйте, че бяха приети от МС“, заяви министър Ненчев.

Източник: БЛИЦ