Кой е вицето на Доналд Тръмп

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Вариантите за партньор на кандидат-президента от Републиканската партия бяха поне 10, а изборът му падна върху Майк Пенс, губернатор на щата Индиана

Майк Пенс, губернатор на щата Индиана, е номинацията на Доналд Тръмп за вицепрезидент. Победителят в първичните избори на републиканците оповести кандидатурата му три дни преди националната партийна конференция, която започва на 18 юли.

Преди да се спре на конкретна личност, Тръмп твърдеше, че разполага с 10-ина кандидатури за свой партньор във вота. Някои обаче сами се отказаха да бъдат в тандем с него – като сенаторите Боб Коркър от щата Тенеси, председател на сенатската комисия по външни отношения, работил за кампанията на Тръмп, и Джони Ернст от Айова, която през 2014 г. стана първата ветеранка от армията в горната камара на Конгреса.

Фаворити за вице на Тръмп бяха още бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич и губернаторът Крис Кристи (Ню Джърси), сенаторите Джеф Сешънс (Алабама) и Том Котън (Арканзас).

Пенс е бивш конгресмен с 12-годишен стаж в Камарата на представителите, популярен в партийните кръгове сред т.нар. „социални консерватори“, отбелязва Би Би Си. Той е твърд противник на абортите и прокара в щата си законодателство за „религиозните свободи“, което мнозина изтълкуваха като нарушаване правата на гей общността.

Губернаторът обаче е изказвал и несъгласия с Тръмп – например с идеята му да се забрани на мюсюлманите достъп до САЩ. Миналата година Пенс определи този план като „обиден и противоконституционен“.

Майк Пенс, снимка Gage Skidmore / Уикипедия

Президентските избори в САЩ са на 8 ноември, а у нас предложената дата на вота за държавен глава е 6 ноември.

Виж още: Въпросите кой е кандидатът на ГЕРБ за президент дразнели премиера

Тръмп вече е заявявал, че иска за свой партньор в изборите по-традиционен политик, който има връзки във Вашингтон и би му помогнал да прокара вижданията си в Конгреса. От бъдещия вице ще се очаква и да оправи отношенията на милиардера с мнозина от съпартийците.

Доскорошният шеф на предизборния му щаб Кори Левандовски, който сега е политически коментатор за Си Ен Ен, прогнозира, че ключов фактор за избора на Тръмп ще са добрите взаимоотношения с кандидата.

Според досегашната практика ако кандидатът за президент е от Севера (както Тръмп, който е от Ню Йорк), за вице се избира представител на южен щат – и обратното, за да се поддържа баланс. Правилото обаче не беше спазено в този случай – Пенс идва от Средния запад, където от щаба на Тръмп вероятно очакват да се разрази най-голямата битка с демократите.

Виж още: Тръмп продължава да изостава от Хилари Клинтън

Източник: „Фокс нюз“, Си Ен Ен, Би Би Си