Павлова: Пари за винетки няма да се връщат

4
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Дори окончателното решение на ВАС да отсъди против по-високите цени на винетките, те няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в ефира на Нова телевизия.

Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си. „Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред”, заяви Павлова. 

По думите й, вариантите пред ВАС в момента са три: втората инстанция може да върне делото за преразглеждане пред тричленния състав на съда, може да инструктира властта да приеме наново решението, според законовите процедури, или се дава на трета инстанция.

Павлова посочи, че двама от тримата магистрати са били против постановлението на МС, но третият е подкрепял доводите и мотивите на МРРБ за увеличение на винетните такси. Тя посочи, че към момента не е доказано, че от министерството са извършили нарушение по процедурите.

Регионалният министър отново посочи, че 97-те лева са оптимална цена, т.е. парите отново не покриват цялостните нужди по поддръжка на пътната мрежа в страната, но експертите са взели предвид и възможностите на българското общество.