Колко мощност е изгубило BMW E36 M3 за 20 години? (ВИДЕО)

1
Добави коментар
charka
charka

Също като човешкото тяло колите с времето започват да губят мощност и производителност – те остаряват. Но колко ?

Автомобилите, както всички останали техники са жертви на амортизацията. С времето двигателите на колите и периферните им системи се износват и това води до намаляване на заводската мощност постигана в началото на техния живот.
Алекс от CarThrottle е решил да разбере колко точно мощност е изгубило неговото BMW E36 M3 след 20 години живот на пътя.

За да бъде подплатен с точни числа, тестът се извършва на дино стенд. Имайте предвид, че в Европа BMW E36 M3 от 1997 г. (каквато е колата на Алекс) е произвеждала 321 к.с. от 3.2 -литровия си 6-цилиндров двигател.
След теста се оказва, че автомобилът разполага само с 279 к.с., което е 42 единици изгубени през 20 годишния живот на спортното BMW. Тревожното е, че техниците проверили голяма част от елементите по двигателя и не намерили причини, които да доведат до това намаление на мощността.

Това, което се забелязва на графиката от дино теста е, че мощността намалява във високия диапазон от обороти – след 5000 об/мин производителността намалява значително. Според механиците, причината за това е, че трябва да се регулират клапаните на мотора. След тяхното регулиране или смяна има шанс мощността на двигателя на 20 -годишното BMW E36 M3 да се възстанови значително.

След като приема диагнозата на специалистите, Алекс решава да направи старт от 0 до 100 км/ч, за да разбере дали старият баварец ще постигне резултата от младините си – а той е 5.5 секунди от 0 до 100 км/ч.

След 4 направени серии най-доброто време е 5.9 сек, а средното постигнато за всички стартове е 6.2 секунди. Това е доста малка разлика от заводското време за 20- годишна кола с изгубена значителна мощност през годините. Може би причината за успеха в дисциплината на кратко разстояние е проблемното ускорение във високия диапазон от обороти, което би повлияло при по големи скорости.
Каквото и да говорим резултатите са впечатляващи за 20-годишна кола. Може би затова BMW E36 M3 е толкова атрактивен избор на младите ентусиасти с ограничен бюджет.