10 разлики между кафе Робуста и кафе Арабика

2
Добави коментар

Може би сте забелязали, че на някои опаковки кафе на етикети се хвалят за това, че тяхното кафе на зърна е 100% Арабика. Въпреки, че това не звучи като нещо невероятно, то не е безсмислено – този надпис се отнася до вида на кафето, от което зърната са.

Има над 100 вида кафета, обаче двата основни са тези, които са най-широко произвеждани и продавани: Coffea Arabica и Coffea Canephora (известен също като Coffea Robusta).

Ето списък и с 10 разлики между двата вида кафе:

1. Най-често срещаната разлика: Вкусът. Често Робустта има своя вкус описан като на изгорели гуми или каучуково, което … звучи отвратително (може ли да си представите един от нашите вкусове, че е на изгоряла гума?). Защо лошия вкус? 2. Една от причините, че вкусът не е толкова добър при Робуста е, че тя има повече кофеин в сравнение с Арабика. Което може да звучи като нещо положително, но кофеина носи горчив вкус, който го прави неприятно питие. В действителност зърната Робуста имат 2,7% съдържание на кофеин, почти двойно повече от 1,5% на Арабика. 3. Съдържание на липиди и захароза: Както бе споменато, Арабика съдържа почти 60% повече липиди и почти два пъти po-golqma концентрация на захариди от Робуста. Този фактор също вероятно има голямо влияние върху това защо се предпочита повече вкуса на Арабика. 4. От гледна точка на цената, зелените зърна на Робустата са около половината от цената на сорта Арабика на стоковия пазар. (Цена Арабика и Цена Робуста) 5. Робустата е по-лесна за отглеждане във ферми, има по-висока доходност и е по-малко чувствителна към инсекти – повечето кофеин е химическа защита на семената на кафето като количеството му в Робустата е токсично за вредителите.

Всички тези фактори помогнат на доставчиците при предлагането и водят до по-ниски разходи за производствени ресурси на земеделските стопани при производството. С тази по-атрактивна цена, много производители ще добавят Робуста в своите миксове кафе, в опит да намалят разходите си и да увеличат печалбите си. От първоначалната година, в която кафето започва да се предлага ( през 1900г.), качеството на кафето бавно, бавно се влошава в опита на фирмите да реализират по-големи печалби.

6. Къде има Робуста: В днешно време, най-често ще намерите Робуста в различните блендове кафе. Пийте ли разтворимо кафе? Е, то най-вероятно всичкото е Робуста … но най-вероятно не ви пука много за вкус. Във вашата марка еспресо? Това е смесена опаковка. Буквално. Странното е, че Робустата е все още широко използвана като част от еспресо марките – специално италианските смеси. Като казват, че се прави за подобряване на каймака на кафето. Въпреки това, като цяло Робустата влошава вкуса, който по наше мнение е приоритет.

Едно нещо трябва обаче да се отбележи: въпреки асоциацията, че Арабиката е с по-високо качество, а Робуста с по-ниско, това не винаги е така. Топ нивата на специалните Робуста кафета обикновено на вкус са толкова добри или по-добри от нисък клас Арабика. Въпреки това, виския клас Робуста не се използва широко. Напротив, Робуста обикновено се използва като пълнител или разходен редуктор.

7. Формата: Робуста зърната са много по-кръгли, докато Арабиката са по-овални. 8. Височината на растенията: Арабиката обикновено израстват между 2,5 – 4,5 метра в сравнение с 4.5 – 6м височина на Робустата. 9. Съдържанието на хлорогенна киселина (CGA): Тя всъщност е част от кафето. CGA е важен антиоксидант и насекомо възпиращата. Робуста е със съдържание 7-10% CGA, а Арабика има 5.5-8% CGA. 10. Отглеждането: Около 75% от производството на кафе в света е Арабика и около 25% Робуста. Бразилия е най-значимият производител на Арабика, а Виетнам произвежда най-много робуста.