14 бойни кораба от турската армия липсват след опита за преврат

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Турските власти отричат кораби да липсват, но конкретна информация за местонахождението им няма

Турските власти все още не са установили контакт с 14 турски бойни кораби след опита за преврат в страната от миналата събота. Те са в открито море. Опасенията на Анкара са, че техните командири може да са участници в опита за военен преврат и да се опитват да избягат в друга страна.

Адмирал Вейсал Кьосел, командир на турските ВМС, е в неизвестност от петък, пише британският вестник „Таймс“, позовавайки се на свой източник. Не е ясно дали адмиралът е сред участниците в преврата или е взет за заложник.

Според RT корабите е възможно да са се насочили в посока гръцки пристанища, където вече осем турски офицери потърсиха убежище. Гърция обаче е обещала бързото им екстрадиране в Турция. 

Интервю: „Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа“

Часове след публикацията турският вицепремиер Нюман Куртулмуш отрече пред Ройтерс да има липсващи военни кораби, но не даде конкретна информация за сегашното им местоположение. Все още не е ясно и къде се намира адмирал Кьосел.

Турски медии обаче съобщиха в събота, че адмирал Кьосел се е завърнал на военното пристанище в Северозападна Турция на борда на една от фрегатите, отплавали при опита за преврат.
 
В неделя журналистът от турската телевизия Си Ен Ен-Тюрк Сердар Тунджер обяви в Туитър, че 42 хеликоптера на армията са изчезнали преди и по време на опита за преврат. Той посочи, че това било установено след инвентаризация на военното оборудване след пуча. Информацията му обаче е все още само слух. 

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

За последните дни в Турция бяха задържани около 6000 военни, от които 100 са генерали и адмирали. Това представлява общо 1/4 от всички висши военни в страната. Сред задържаните е бившият командир на Военновъздушните сили Акин Йозтюрк, за който властите твърдят, че е в основата на преврата. Задържан е и командващият Втора армия генерал Аден Худуди, който отговаря за възможните заплахи от Сирия, Иран и Ирак.

Източник: „Таймс“, RT