Кучета – домашни любимци: Някои важни и задължителни аксесоари за кучета.

1
Добави коментар

Аксесоари за кучета.
Ако възнамерявате да се сдобиете с домашен любимец за първи път, добре е да знаете кои са  по-важните аксесоари за кучетата. Ето някои от тях:

повод, 
нашийник, 
нагръдник, 
наморник, 
къщичка (или леговище – леген, панер), 
купичка за вода, 
купичка за хранене, 
зимна перелина със закопчалки, 
имитации на кокалчета за игра, 
медальон с данните на кучето, с
седалка за автомобил, 
модни аксесоари според сезона (чизми, панделки, шапки…), 
завивки, 
чанта за пренасяне, 
комбинирани аксесоари.

По-важни принадлежности за куче.
Ето някои от по-належащите от тях:
Нашийник за кучето
Полезно е още в първите месеци кучето да свикне да носи нашийник и внимателно да се приучи към водене на повод. Освен нашийници се използват така наречените нагръдници, които cа приложими само при дребните породи декоративни кучета. С тях стопанинът не е в състояние да удържи едропородно куче.

Поводите за куче 
Поводите са различни и се подбират според вида на породата. За по-дребните породи се избират по-леки поводи, включително и с автоматично регулиране на дължината, а за по-едрите – по-здрави поводи. Използват се и комбинирани поводи-нашийници, които при опъване обръщат като зъбци малки пластинки. Те от своя страна притискат кучето в областта на шията и го принуждават да спре.
Намордник за кучето
Едрите кучета задължително трябва да притежават и намордник. Той се изработва от кожа или метал по мярка за всяко животно и се поставя върху муцуната му. Трябва добре да прилепва върху нея, добре да се фиксира зад тила и в същото време да позволява кучето свободно да диша. Добре е животното да привикне с наморника още в млада възраст.

Така то е по-желан пациент на ветеринарния специалист, тъй като отпада необходимостта от специални предпазващи превръзки на муцуната при различни ветеринарни манипулации. Кучета, които са по-емоционални и възбудими, задължително трябва да се извеждат с намордник.
––––––––––––––––-