Къде в България се пие най-много бира

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Статистиката показва, че българите консумират средно повече бира от британците

През 2015 г. сме изпили с 2% повече бира спрямо 2014 г., като така за година на човек у нас са се падали средно по 73,5 литра пиво. Това съобщават от Съюза на пивоварите у нас на професионалния си празник Илинден. 

Статистиката показва, че средното количество изпита бира на човек у нас е по-голямо от това за една от страните с най-солидни традиции в пивоварството – Великобритания.

У нас най-много бира се консумира в Русе, а на второ място се нарежда Монтана. Средно за Русе гражданите пият бира по 13 пъти в месеца, а в Монтана бирата средно се консумира по 11 пъти месечно. Следват Плевен и Бургас, информира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

Виж още: 10-те страни, в които се пие най-много бира

„В това отношение ние продължаваме да бъдем златната среда. Миналата година консумацията на бира в страната е била точно 74,5 литра и за последните пет години средната консумация в страната е 72 литра на глава от населението. Нареждаме се до страни с традиционна бирена култура, като Белгия и Холандия, дори изпреварваме Великобритания, но в същото време сме далече от постижението на Чехия – 144 литра, както и на Германия – 107 литра“, каза Радомирова.

Статистиката на Съюза на пивоварите показва още, че мъжете в България пият бира средно 12 пъти месечно, а жените пет пъти.

Виж още: Българинът пие средно 218 чаши бира

Любопитен факт е, че независимо от 2-процентното увеличение на продажбите на бира у нас се отчита спад в продажбата на пластмасови бутилки, като най-предпочитано за консумация остава пивото в стъкло.

Тази година Съюзът на пивоварите отбелязва 25 години от създаването си. Навършват се и 60 години от началото на българската пивоварна наука и 135 години от създаването на българската пивоварна индустрия.