„Репортери без граници“: Медийните бухалки на България

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Организацията отделя цяла глава от доклада си за организацията за медийните олигарси в света на империята на Делян Пеевски

„С помощта на майка си младият български олигарх Делян Пеевски е създал сенчеста медийна империя, с помощта на която цел по-лесно да сплашва и очерня противниците си. Стратегията е успешна. Семейство Пеевски са основни кукловоди, въпреки честите обвинения в корупция и конфликт на интереси.“

Така „Репортери без граници“ започват главата за България и медийната империя на Делян Пеевски, част от доклада на организацията за медийните олигарси в света. Любопитното е, че на България „Репортери без граници“ са посветили цяла глава. 

„Официално Делян Пеевски е просто обикновен законотворец, един от 240-те депутати в българския парламент, където обаче рядко е виждан. Роден през 1980 г., той се определя като „успял млад мъж“, въпреки че никога през живота си не е работил за повече от няколко седмици истинска рабпота. През юни 2013 г. обаче бе избран да оглави българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС). Въпреки че бе само на 32, той бе поставен начело на агенцията, отговорна за контраразузнаването и борбата с тероризма и организираната престъпност в България. 

Назначението изуми партньорите на България в НАТО и ЕС, на които страната е член от 2007 г. Правителстовото отмени назначението дни по-късно, но това не успя да успокои гражданите. Почти година протестиращите ходеха по улиците на столицата София, настоявайки за обяснение за назначението на Пеевски, което, според тях, символизира контрола на сенчестите сили върху българската политика зад кулисите.

Беше все едно мафията открито превзе управлението на страната, коментира политологът Огнян Минчев през юли 2013 г. 

Виж още: „Шпигел“: Българският политик Пеевски – айсбергът на корупцията

Сенчеста медийна империя

Очевидно Делян Пеевски не е просто кой да е депутат. Заедно с майка си – Ирена Кръстева – бивш директор на Държавния спортен тотализатор, той притежава най-тиражните български вестници. Въпреки че не е официално, твърди се, че той притежава и няколко вестника – основно талобиди, няколко сравнително „сензационни“ интернет сайта и няколко телевизионни канала. Сенчестата медийна империя се използва, за да защити интересите на семейството и, над всичко, да сплашва и очерня противниците си.

Точно това и направиха с протестиращите от лятото на 2013 г., обиждайки ги и клеветяйки ги, като ги наричаха кукли на конци, платени от Джордж Сорос. Някои от протестиращите отговориха, като нарекоха тези издания „медийни бухалки“, сравнявайки семейството на Пеевски с мафиотските банди, които защитават интересите си и решават споровете си, използвайки сплашвания и страх. С изключение на това, че вместо лостове и бухалки, семейството използва обидни и очернящи статии срещу опонентите си.

Две години по-късно правителството в България е друго, както и мнозинството в парламента, но Пеевски все още е депутат. Той дори бе избран за член на Европейския парламент през 2014 г., но преотстъпи мястото си на друг кандидат с мотива, че така ще може „да се концентрира по-добре върху работата си в България“. Какво точно прави той? Завесата бе леко повдигната през август 2015 г., когато той и майка му декларираха собственост в най-тиражните таблоиди в страната („Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“). 

Виж още: Ирен Кръстева иска да запази марката „КОЙ“

Купиха и Канал 3, третият най-гледан канал в България. Според местни медии семейството продължава крадешком да контролира и множество други медии – включително и сайтовете „Блиц“ и ПИК – които защитават активно интересите на Пеевски. Семейството притежава и базирания в Брюксел англоезичен сайт „Нова Европа“. 

Пеевски призна, че е един и собствениците в „Булгартабак“ – местния лидер в производството на цигари, който продава част от продукцията си в Близкия Изток. Когато разследващият сайт „Биволъ“ се заинтересува за тази част от бизнеса му, един от основните репортери и редактори в сайта – Атанас Чобанов, стана цел на гнева на младия олигарх.

Медиен тормоз над съперника

„Не минава и седмица без аз или колегата ми в България – Асен Йорданов, да бъдем на челната страница на някои от медиите на Пеевски“, каза Чобанов, който има и френско, и българско гражданство и живее в Париж. Подкрепени с груби фотомонтажи, статиите ги обиждат по всякакви начини и опитват да внушат, че мотивите им са под въпрос. „Биволъ“, който си партнира с Wikileaks на Джулиан Асандж, само за няколко години си създаде репутация на сайта, който добре основано разследва и показва българската и балканска олигархия.

На 10 октомври м.г. двама български журналисти – репортерка и оператор, се появиха пред дома на Чобанов в предградията на Париж. „Звънели са на входната врата и са се представили за мои колеги, за да им отвори жена ми. Искали да потвърдят слух, който се тиражира от медиите на Пеевски, че нелегално обитавам субсидирано от държавата жилище в Париж“, разказва Чобанов.

Всъщност двамата журналисти са пратени от притежаваната от Пеевски телевизия Канал 3. Видеокадри на жена му по пижама на вратата на апартамента бяха показвани многократно от телевизията. 

Виж още: Василев: Почти няма знаково дело след 2012 г., което да не е поръчково (видео)

„Това е тормоз, но всъщност го приемам за комплимент, защото означава, че сме натиснали там, където го боли”, каза Чобанов, имайки предвид разследването на „Биволъ“ за „Булгартабак“. 

Ще докажем, че компанията всъщност е намесена в огромна контрабанда на цигари в Ирак, Сирия и Турция, закани се Чобанов. Самото интервю с него пък е взето преди сайтът да публикува разкритията си по темата. 

Източник: „Репортери без граници“