„Идвам за теб и умирам за теб“

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

България повдигна първите обвинения в тероризъм на трима сирийци, заловени у нас

Трима сирийски граждани са обвинени у нас в тероризъм. Те са обвинени в това, че на 7 февруари тази година са влезли на наша територия. Целта им е била участие и организация на терористични нападения.

Доказателствата срещу тримата сирийски граждани, обвинени в тероризъм, са в мобилните им телефони. Реплики от типа „Идвам за теб и умирам за теб“, както и „Само дето в работата има риск забранен в международен мащаб“ са част от съдържанието на разговорите им. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха заловени при опит да преминат от България в Турция през зелената граница край Свиленград в началото на февруари. 

По думите на Арнаудова и тримата сирийски граждани се възползват от правото си да не дават обяснения. В телефоните им обаче са намерени снимки, които „категорично показват намерението им“ да се включат в бойните редици на „Ислямска държава“ или „Мюсюлмански братя“.

Виж още: „Наръчник на бежанеца“ поставя България начело на черния списък

Според официалната информация от прокуратурата, тримата са решили да се присъединят към групировките през януари, като към онзи момент са имали статут на бежанци в Германия. 

Нямаме доказателства по какъв ред и на основа на какви обстоятелства са получили този статут, каза говорителят на главния прокурор и призна, че е напълно възможно те да са стигнали до Гермаия през България. 

„Знае се, че през февруари те са опитали да се върнат в Сирия през Гърция и Турция, но след като са били върнати от турските гранични власти решили да заобиколят през България. Без проблем са стигнали с автобус първо до Пловдив, после до София, пренощували в хотел в „Надежда“ и тръгнали с влак за Свиленград“, заяви тя. 

Виж още: България е на 60 място в света по тероризъм

„Тези лица са се придвижвали свободно из територията на ЕС. Между България и Гърция няма по-сериозен граничен режим. Едва когато се установяват тези лица при опит да напуснат страната нелегално и службите установяват съдържанието на телефоните им, тогава се установява, че тези лица представляват терористи според съдържанието на Наказателния кодекс“, посочи Арнаудова. 

Ако вината им бъде доказана, те могат да получат до 10 години затвор.