Как да се избавим от упоритите мазоли?

1
Добави коментар

Всяка една култура експериментирала с храни и лековити растения, за да открие най-доброто лекарство за премахване на удебелената кожа, която се натрупва в резултат на постоянен и сто повтарящ се натиск или търкане. Твърдите мазоли обикновено се образуват на върха на пръстите на краката – там, където кожата се трие в обувките. Меките мазоли се появяват между пръстите, близо до костите. Познати са много рецепти , от които „Здравница” подбра няколко най-ефективни и сравнително непознати.

Рецепта 1
Населението на тропическите острови използват зелени, неузрели банани, за да омекотят грубата кожа на мазолите. Обелете 1 банан. Прикрепете с ивица плат части от кората на неузрелия банан- с лепкавата страна надолу върху мазола. Оставете „компреса” да престои цяла нощ и на сутринта свалете банановата кора. На следваща нощ повторете процедурата. През 2 дни киснете стъпалата си в гореща вода и след това енергично изтърквайте омекналата кожичка на мазола. Повтаряйте, докато кожата се изчисти напълно.

Рецепта 2
През последните 5 века британците използват листата и цветчетата наневена за лечение на кожни заболявания. За да омекотите кожата на краката, през няколко дни мажете проблемното място с масло или лосион от невен, или сложете компрес от намачкани свежи невени.

Рецепта 3
Лимонът е сред най-познатите начини за омекотяване на мазоли, като рецептата е останала още от времето на древните римляни.Преди лягане накиснете стъпалата си в много гореща вода. После ги изсушете напълно. Вземете лимон и го разрежете на няколко парчета. Прикрепете лимонената кора към мазола – с меката страна надолу. Оставете го да престои 24 часа. Повторете няколко пъти процедурата. След процедурата кожичките на мазолите ще са омекнали, така че хубаво ги изтъркайте  и след всяко вечерно киснене ги махайте по същия начин.

Рецепта 4
Срещу упорити мазоли помагат и червени боровинки. Вземете една или повече големи боровинки и ги наложете върху мазола преди лягане. Прикрепете ги с марля или бинт. Махнете на сутринта. Повтаряйте процедурата, докато е необходимо.

Рецепта 5
Водните бани на краката с овесена вода могат да омекотят кожата .Потопете засегнатия крак и дръжте във водата 10-15 мин. Търкайте омекотената кожа на мазола с пемза.